MonPlaneta
Els peixos es comuniquen amb sons molt més sovint del que ens pensem
  • CA

Els peixos es comuniquen amb sons de manera molt més habitual del que s’havia pensat fins ara. De fet, alguns fa com a mínim 155 milions d’anys que ho fan. Si normalment s’havia pensat que els sons dels peixos eren simples rareses d’algunes espècies, ara un estudi fet per investigadors de la Universitat Cornell (Estats Units) ha revelat com d’habitual, i també d’important, és que els peixos “parlin” entre ells.

Els resultats de l’estudi han estat publicats a la revista ‘Ichthyology & Herpetology’. El trebal ha consistit en examinar els actinopterigis, els vertebrats més nombrosos del món i que suposen el 99% dels peixos. De tots ells, 175 famílies, és a dir, el 75% de peixos, es comuniquen o és probable que es comuniquin amb sons. De fet, el so és tan important que, en aquests peixos, la capacitat de produir-ne s’ha desenvolupat com a mínim 33 vegades al llarg de milions d’anys d’evolució.

Els investigadors van fer servir tres fonts d’informació: estudis i gravacions de sons de peixos, la seva anatomia (és a dir, si poden emetre sons) i textos científics del segle XIX, abans que es poguessin enregistrar sons sota l’aigua. Així és com van arribar a aquesta conclusió sorprenent, probablement fruit de l’antropocentrisme o, en aquest cas, “mamífercentrisme”. Si els sons dels cetacis han estat molt estudiats durant dècades, els dels peixos havien estat totalment ignorats.

Segons els científics, el més probable és que els peixos emetins sons quan volen atreure una parella, per defensar el seu aliment o el seu territori o perquè altres peixos puguin saber on són. Els investigadors, però, no s’aturaran aquí sinó que volen continuar descobriment i augmentant la seva base de dades de sons de peixos, que ha introduït aquesta forma de comunicació a moltes més espècies del que s’havia cregut fins ara.

Més notícies
La colònia de peixos-gel del mar de Weddell | Institut Alfred Wegener
Descoberta a l’Antàrtida la zona de cria de peixos més gran del món
Segons els càlculs, hi ha uns 60 milions d'exemplars de peixos-gel
Un exemplar de carpí vermell | Pixabay
Aconsegueixen ensenyar uns peixos a conduir
Un equip de científics israelians demostra la capacitat d'aprenentatge dels carpins vermells i, a més, refuta el mite sobre la durada de la seva memòria
El robot emprat per espantar les gambúsies | Giovanni Polverino
Un robot aconsegueix espantar una espècie invasora i reduir-ne l’impacte
Fins i tot la seva fertilitat ha caigut, obrint un nou camí en la lluita contra aquest problema global
Els peixos distingeixen els colors millor que els humans
La resta de vertebrats tenen un sistema de desxifrat cromàtic més simple i efectiu que els mamífers

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa