MonPlaneta
La Patagònia xilena, una zona mortal per a les balenes blaves
  • CA

La costa de la Patagònia xilena, al Pacífic Sud, és una zona mortal per a les balenes blaves que hi viuen, segons explica la cadena nord-americana CNN en un article que anticipa la presentació d’una nova sèrie documental, ‘Patagonia: Life on the Edge of the World’. El trànsit marítim intens de la zona propicia que es produeixen col·lisions que acaben amb la vida d’aquests animals, que continuen estant amenaçats.

Una zona problemàtica

Els fiords, badies i mars interiors de la costa pacífica de la Patagònia són una zona molt important d’alimentació per a les balenes blaves, els animals més grans del món. Les seves aigües plenes de nutrients creen grans concentracions de krill, els petits crustacis de què s’alimenten les balenes, i és per això que aquests animals hi migren durant els estius.

Per a la Comissió Balenera Internacional (IWC per les seves sigles en anglès), aquesta regió és una de les 12 que té poblacions de balenes en risc. Des de 2007 s’han registrat com a mínim 1.200 col·lisions entre vaixells i balenes, i per a cada accident n’hi han molts més de què no s’ha informat. De fet, això podria explicar per què, tot i la prohibició de la caça de balenes, moltes poblacions no s’han recuperat del tot.

La indústria del salmó, responsable

Així doncs, tot i que estigui passant desapercebuda, aquesta ruta marítima està matant balenes de la mateixa manera com altres animals moren a les carreteres. De fet, els mars interns de la Patagònia xilena són plens de vaixells relacionats amb la indústria del salmó, ja que a la zona hi ha grans piscifactories que han convertit el país en el segon productor més gran de salmons criats en captivitat.

En un estudi fet el 2021, un equip d’investigadors va demostrar que les balenes d’alimenten en zones on hi ha un trànsit marítim molt intens i que, a més, surten més a la superfície a la nit, cosa que les fa més difícils de veure i també més propenses a xocar amb vaixells que, moltes vegades, ni tan sols s’adonen que acaben de matar un d’aquests enormes animals.

La Patagónia xilena és un indret paradisíac amb una gran biodiversitat però que està sotmès a moltes pressions | Robert Cutts
La Patagónia xilena és un indret paradisíac amb una gran biodiversitat però que està sotmès a moltes pressions | Robert Cutts

Possibles solucions

A més, tal com han apuntat diversos estudis, el soroll dels vaixells augmenta l’estrès que pateixen, cosa que en redueix la capacitat reproductiva. Un altre argument a favor de regular el trànsit en aquesta zona tan delicada, fent que, com a mínim, els vaixells hi passin més a poc a poc.

Més enllà d’això, també s’està mirant de desenvolupar un sistema d’alerta per a les flotes que treballen a la zona, per tal que rebin un avís si hi ha balenes a prop. Sèries de boies amb micròfons subaquàtics podrien captar les seves cançons i informar els vaixells més propers de la probabilitat de trobar-ne, per tal que puguin reduir la seva velocitat o buscar rutes alternatives, tal com s’ha provat a les costes oriental i occidental dels Estats Units.

Més notícies
Exemplar de rorqual comú albirat a l'Atlàntic
Islàndia podria prohibir la caça de balenes el 2024
La ministra de Pesca i Agricultura afirma que la demanda ha caigut prou com per no fer-la rendible
Un grup de rorquals geperuts jugant | D.P.
Un pescador sobreviu després de ser engolit per una balena
L'home, que capturava llagostes, va topar amb un rorqual geperut de més de deu metres de llargada
Desenes de balenes reunides al voltant de l'illa Elephant, a l'Antàrtida | Alfred Wegener Institute
Les poblacions de rorquals comuns s’han recuperat molt en només 50 anys
Abans que fossin protegits legalment havien estat caçats gairebé fins l'extinció
Els Tursiops aduncus, com s'ha descobert, fan servir els coralls i les esponges com si fossin la seva 'farmàcia' | Wikimedia Commons
Els dofins també fan servir esponges per netejar-se la pell
Els compostos que segreguen tant aquestes com els coralls els serveixen per mantenir-se nets i sans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa