MonPlaneta
El panda vermell pot ser molt més a prop de l’extinció del què pensem
  • CA

Els pandes vermells, uns animals molt estimats i coneguts per la seva aparença adorable, podrien ser molt més a prop de l’extinció del que ens pensem. Segons un estudi publicat a la revista ‘Landscape Ecology’ i liderat per un investigador de la Universitat de Queensland, a Austràlia, la destrucció dels seus hàbitats a causa dels humans està restringint els seus moviments i fragmentant les zones on viu.

El treball va seguir diversos pandes vermells al Nepal durant un període de 12 mesos mitjançant GPS, mostrant que l’explotació dels boscos i la construcció d’infraestructures estan fent que aquests animals canviïn la seva manera de viure per reduir la màxim les seves interaccions amb tot allò que els pugui molestar, com ara els humans, els gossos, els ramats… tot plegat, conclou l’estudi, està interferint molt en les interaccions naturals entre ells i aïllant les poblacions.

Moviments inusuals

Un exemple dels animals seguits per l’estudi és un mascle adult anomenat Chintapu, que en només 24 hores va recórrer 5 quilòmetres, una distància insòlita per un animal de la seva espècie. El fet que fes aquest desplaçament durant la temporada d’aparellament és un indicador dels problemes que estan tenint aquests animals per relacionar-se entre ells. Altres pandes vermells van ser la femella Paaruhang, i dues més batejades com a Mechaachaa i Ninaammaa, a més del mascle Brian.

Múltiples amenaces

Tots ells són alguns dels aproximadament 10.000 pandes vermells que queden al món en estat salvatge, dels quals entre 500 i 1.000 viuen al Nepal. Arreu on són, la fragmentació de l’hàbitat, juntament amb la caça furtiva, està posant en perill la seva supervivència. Tot i que són relativament adaptables, aquestes condicions poden fer que s’extingeixin de manera local, amenaçant la seva continuïtat com a espècie.

El fet que els seus hàbitats siguin cada cop més petits i que mirin d’apartar-se de molèsties com les esmentades, de fet, els posa més a prop de les zones on poden ser caçats per un depredador natural, deixant-los entre l’espasa i la paret sense que cap de les alternatives sigui gaire esperançadora per la seva supervivència.

El panda vermell està amenaçat per múltiples perills que poden dur-lo a l'extinció | Wikimedia Commons
El panda vermell està amenaçat per múltiples perills que poden dur-lo a l’extinció | Wikimedia Commons

Recomanacions per salvar el panda vermell

Així doncs, l’estudi conclou que és imperatiu minimitzar les molèsties causades pels humans al panda vermell, especialment durant els moments més importants del seu cicle biològic, és a dir, quan s’aparellen, quan es dispersen i quan les femelles estan donant a llum. Una altra recomanació és identificar les zones ecològicament més sensibles, mantenir la continuïtat dels seus hàbitats habilitant corredors respectats i minimitzant els projectes que puguin perjudicar els seus hàbitats, a més de reduir la velocitat i el soroll dels vehicles.

Més notícies
George el Solitari era considerat el darrer de la seva espècie però, anys després de la seva mort, es va descobrir que tenia companys vius i que, per tant, la tortuga gegant de Pinta, a les Galàpagos, no s'havia extingit
Un estudi identifica més de 500 espècies que poden haver-se extingit
Tot i que podrien haver sobreviscut, fa més de 50 anys que ningú no en veu un exemplar
La vaqueta mexicana és una de les espècies més amenaçades del món | Wikimedia Commons
Només queden 10 exemplars del mamífer marí més petit del món
La vaqueta mexicana només viu al golf de Califòrnia i és a punt de desaparèixer
L'eriçó de mar d'espines llargues (Diadema antillarum) està morint en grans quantitats | Wikimedia Commons
Els eriçons de mar del Carib estan morint en massa per raons desconegudes
Investigadors alerten de les conseqüències catastròfiques que podria tenir en els ecosistemes marins
Les tortugues són una de les famílies de rèptils que corren més perill d'extinció | ACN
El 20% d’espècies de rèptils estan amenaçades d’extinció
Les tortugues i els cocodrils són les famílies que estan més en perill

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa