MonPlaneta
El 20% d’espècies de rèptils estan amenaçades d’extinció

Segons el primer informe complet de més de 10.000 espècies de rèptils de tot el planeta, un 20% d’elles es troba amenaçada d’extinció. En concret, els cocodrils i les tortugues són els grups que estan més en perill, i és per això que els científics demanen que es prenguin mesures urgents per impedir que desapareguin.

Ignorats per raons estètiques

L’estudi, publicat a la revista ‘Nature’, posa de manifest que els rèptils han estat força ignorats en els esforços de conservació d’espècies en comparació amb els mamífers, per exemple, per una qüestió purament estètica. Mentre es duia a terme aquest treball, fruit de més de quinze anys a causa de problemes de finançament, s’han extingit 31 espècies de rèptils.

El problema és especialment greu pel paper que juguen aquests animals als ecosistemes on viuen, garantint l’equilibri. Així, per exemple, s’alimenten tant d’insectes com de rosegadors i, per tant, en controlen les poblacions i eviten que es converteixin en plagues. Remarcar-ne la importància, creuen els científics, pot ser una bona manera que es comencin a prendre mesures per evitar que continuï un declivi que, si continua com fins ara, en durà molts a l’extinció.

De fet, afirmen, una de les poques esperances que tenen els rèptils actualment és que els esforços que s’estan fent per protegir altres animals, com ara aus i mamífers que també estan en perill d’extinció, estan tenint efectes positius en la conservació de les espècies de rèptil que hi comparteixen hàbitat.

El llangardaix ocel·lat ferit recollit pels Agents Rurals  | Agents Rurals
Un llangardaix ocel·lat ferit a Catalunya, on també hi ha rèptils amenaçats | Agents Rurals

Conclusions funestes

Tot i això, les dades són ben galdoses. En concret, les principals conclusions de l’estudi són que el 21% de les espècies de rèptils, és a dir, unes 1.800, estan amenaçades, una proporció superior que la de les aus però, també, inferior a la dels mamífers i els amfibis. En el cas dels cocodrils, el perill plana sobre més de la meitat de les espècies i, pel que fa a les tortugues, gairebé dos terços estan amenaçades.

Pel que fa a les regions on l’amenaça és més gran, l’estudi en destaca el sud-est asiàtic, l’Àfrica occidental, el nord de Madagascar, el nord dels Andes i el Carib. En aquests indrets, els perills que més afecten els rèptils són l’expansió de les terres de conreu i pastura, la urbanització i la indústria de la fusta, a més, és clar, de la caça, especialment en el cas dels cocodrils i les tortugues.

A més, però, hi ha altres factors a tenir en compte, per exemple el canvi climàtic, que posa en perill tots els rèptils que viuen en illes que podrien quedar anegades amb la pujada del nivell del mar. D’altra banda, pel que afirma l’estudi, els rèptils dels boscos estan més amenaçats que no pas els que viuen als deserts i les sabanes.

El tràfic de rèptils és una gran amenaça per a la seva supervivència | Mossos d’Esquadra

La cimera COP15, una gran esperança

La cimera COP15, que tindrà lloc a finals del mes d’agost a Kunming (la Xina) podria ser un punt d’inflexió en la protecció de la biodiversitat i, per tant, també ajudaria a la supervivència dels rèptils amenaçats de tot el món. Allà es negociarà la versió final de l’esborrany de la Convenció de les Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica, que marcarà el que hauria de ser el full de ruta durant les properes dècades pel que fa a la reducció del risc d’extinció que, actualment, afecta més d’un milió d’espècies arreu del món.

Entre les accions que podria impulsar aquesta convenció, hi ha l’eliminació de milers de milions d’euros anuals en subvencions dels governs del món a empreses l’activitat de les quals té un impacte molt perjudicial en el medi ambient i, fins i tot, es podrien dedicar aquests diners a la restauració d’ecosistemes degradats, tal com demanen els experts d’arreu del planeta des de fa anys.

Més notícies
La tortuga verda gairebé havia desaparegut de les illes Caiman | prilfish / Flickr

Un equip de la UB avalua els esforços per salvar la tortuga verda

Un estudi analitza l'èxit de la colonització assistida per crear noves poblacions
:  - Mobile
Les caretes són una de les moltes espècies de tortugues marines que estan amenaçades

Les tortugues marines es queden temporalment sordes pel soroll submarí

La contaminació acústica sota les aigües és un perill molt gran per a aquestes i moltes altres espècies
:  - Mobile

Dos pescadors rescaten un fugitiu despullat enmig d’aigües plenes de cocodrils

Els fets van tenir lloc al nord d'Austràlia i l'home va ser entregat a les autoritats, que el van dur a l'hospital sota vigilància
:  - Mobile
Un exemplar de tuatara, els únics rinocèfals que queden | Wikimedia Commons

L’evolució ràpida fa més probable l’extinció de les espècies

L'estudi de diverses espècies de llangardaix apunta que els canvis massa ràpids duen a la desaparició
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa