MonPlaneta
[VÍDEO] Primeres imatges de l’expedició Franklin, naufragada a l’Àrtic fa 170 anys
  • CA

Unes imatges enregistrades en vídeo podrien explicar el misteri del vaixell britànic HSM Terror que formava part de l’expedició Franklin. Anaven a la recerca d’una ruta marítima comercial a la regió nord d’Amèrica del Nord per poder negociar amb les nacions asiàtiques.

No era l’única expedició però sí que va ser la més sonada. Des del segle XV que es buscava aquest pas i no va ser fins al 1906 que el noruec Roald Amundsen, inspirat per la història de l’Expedició Franklin, ho va aconseguir.

Ara, amb aquestes imatges que mostren el bon estat de conservació del vaixell es podrà investigar més a fons que va passar fa 174 anys, l’any 1845, en una expedició que va acabar amb la vida de 129 tripulants després del naufragi dels dos vaixells. Les restes de l’HSM Terror es van localitzar l’any 2006 però no ha estat fins ara que s’han pogut enregistrar aquestes imatges que han posat al descobert que les baixes temperatures han permès la bona conservació del vaixell enfonsat a la costa canadenca de Nunavut, davant de l’illa del Rei Guillem.

L’estiu de 1845, els vaixells britànics HMS Erebus i HMS Terror van salpar de Greenhithe, Anglaterra cap a Amèrica del Nord per intentar localitzar el legendari Pas del Nord-oest. Liderava l’expedició Sir John Franklin. Se sap que l’equip va començar el viatge amb provisions per sobreviure surant 3 anys.

Pocs mesos després a alguns dels homes els van enviar a casa per malaltia i el que va passar a la resta de la tripulació és encara un misteri. Al cap de poc temps el vaixell va quedar varat al gel de Victoria Sound, a l’Àrtic i allà, sembla ser que enmig del no res, van anar morint a poc a poc cada un dels membres de la tripulació que quedaven.

Poc després, l’any 1850, es van trobar tres tombes de mariners i l’any 1854 es van descobrir entre la població inuit, algunes de les pertinences dels membres de la tripulació. Algunes teories parlen d’una intoxicació per plom, d’altres apunten a més que es podria haver arribat al canibalisme.

Segons explicava a National Geographic, Ryan Harris, l’investigador principal del projecte els objectes comuns com plats i gots i el material científic estan pràcticament intactes i creuen, fins i tot, que es podrien haver preservat mapes, diaris i fotografies de l’època. Un material que segons Harrys, podria ajudar a saber perquè van naufragar els dos vaixell i perquè van morir els 129 tripulants de l’Expedició Franklin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa