El naixement d’una cria de rinoceront blanc al Zoo de San Diego, als Estats Units, pot significar una gran esperança per una subespècie molt propera d’aquests animals que, a dia d’avui, gairebé s’ha extingit. L’animal va néixer el passat 6 d’agost, segons ha informat el mateix zoo a través d’un comunicat, i es troba perfectament, “saludable, segur i ple d’energia”. A més, l’acompanya la Livia, “una mare excel·lent, molt atenta i protectora de la seva descendència”.
Els cosins d’una subespècie exterminada
Tant aquests dos rinoceronts com el pare de la cria, J Gregory, són rinoceronts blancs del sud, membres d’una subespècie “gairebé amenaçada” segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN) i de què queden uns 10.000 exemplars en estat salvatge. Els seus parents més propers, en canvi, els rinoceronts blancs del nord, han estat exterminats per la caça furtiva per vendre les seves banyes i altres parts del cos al mercat negre.

A dia d’avui, només en queden dos exemplars, una mare i una filla que viuen en una reserva a Kenya i cap de les quals ha pogut dur un embaràs fins al final. La mare, a més, per la seva edat i també per altres factors de risc, ja fa uns cinc anys que va ser retirada del programa de reproducció ‘in vitro’ que mirava de salvar la subespècie d’una desaparició segura. Pel que fa als mascles, el darrer va morir l’any 2018.
Una ‘mare de lloguer’ per salvar els rinoceronts del nord
Que la Livia hagi pogut tenir una cria en captivitat, doncs, suposa una possibilitat prometedora ja que, tenint en compte que és membre de la mateixa espècie, podria ser una candidata per implantar-li un embrió de rinoceront blanc del nord i aconseguir salvar la subespècie de l’extinció. Gràcies a la conservació de mostres d’esperma congelat d’alguns dels darrers mascles i a les darreres tecnologies reproductives, es podria aconseguir crear embrions viables que, implantats a una rinoceront blanca del sud, podrien evitar el que fins fa poc semblava pràcticament assegurat, l’extinció del rinoceront blanc del nord.