MonPlaneta
El ratolí marsupial que va sobreviure al foc i es podria extingir pels gats
  • CA

Els dunnart de l’Illa dels Cangurs (Austràlia) són uns petits ratolins marsupials de què, el 2019, només en quedaven menys de 500 exemplars. Quan entre 2019 i 2020 els enormes incendis forestals que van afectar el sud-est del país van cremar gairebé 10 milions d’hectàrees, els dunnart semblaven els que tenien menys probabilitats de sobreviure d’entre els centenars d’espècies a qui el foc va posar en perill de desaparèixer. I no obstant això, ho van aconseguir, en una recuperació miraculosa… només per passar a estar molt greument amenaçats d’extinció, potser més que mai, a causa dels gats salvatges.

Una amenaça per a la biodiversitat global

Encara que sovint no s’hi pensi, els gats silvestres són una de les principals causes d’extinció a nivell mundial. De fet, el 2008, un estudi va determinar que havien estat un contribuent important al 13% de les desaparicions d’espècies que hi havia hagut de manera més o menys recent. La seva propera víctima, ara, sembla que podrien ser els dunnart de l’Illa dels Cangurs, de què en queden molt pocs i que podrien quedar extingits sent, simplement, devorats.

Els gats salvatges són una amenaça terrible per a moltíssimes espècies d'arreu del món | Pixnio
Els gats salvatges són una amenaça terrible per a moltíssimes espècies d’arreu del món | Pixnio

El govern està perdent la guerra contra els gats

El govern australià, conscient d’aquesta problemàtica, fa anys que aplica l’eutanàsia a tots els gats salvatges que troba a l’Illa dels Cangurs, i no obstant això, un estudi publicat a ‘Scientific Reports’ informa que, dels 86 gats que van ser eutanasiats a l’illa el 2020, set d’ells feia poc que s’havien alimentat d’un dunnart, una xifra molt més alta de la que esperaven els investigadors i que és, de totes totes, una mala notícia, tenint en compte que l’autòpsia només podia mostrar, com a molt, el que els gats havien menjat en les darreres 36 hores.

Tenint en compte això, només aquells set gats podrien haver eliminat la població sencera de dunnarts de l’Illa del Cangur en pocs mesos… i les estimacions indiquen que a l’illa hi ha centenars d’altres gats, que comparteixen un hàbitat molt petit amb aquesta espècie de ratolí marsupial ja que, després dels incendis, la seva distribució es va reduir encara molt més. Així doncs, la simple presència de gats és una amenaça de mort molt seriosa no només per a cada ratolí individualment sinó per a tota l’espècie, empenyent les autoritats a emprendre accions més dràstiques per impedir-ne l’extinció.

Més notícies
Pingüins a l'illa de Geòrgia del Sud
Les rates han estat eradicades de Geòrgia del Sud
L'espècie invasora havia arribat a aquesta gran reserva natural, propera a l'Antàrtida, a bord dels vaixells que caçaven balenes i foques al segle XIX, i amenaçava la seva biodiversitat.
George el Solitari era considerat el darrer de la seva espècie però, anys després de la seva mort, es va descobrir que tenia companys vius i que, per tant, la tortuga gegant de Pinta, a les Galàpagos, no s'havia extingit
Un estudi identifica més de 500 espècies que poden haver-se extingit
Tot i que podrien haver sobreviscut, fa més de 50 anys que ningú no en veu un exemplar
Gats de carrer a Camprodon | ACN
Camprodon engega una campanya d’esterilització de gats de carrer per controlar deu colònies
Animen els propietaris a xipar les mascotes que tenen a casa per tenir un cens actualitzat
Coala | Pixabay
Austràlia posa els coales a la llista d’espècies en perill d’extinció
Les seves poblacions han disminuït dràsticament durant els darrers anys a causa de sequeres, incendis i malalties

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa