MonPlaneta
Els evacuats de Fukushima se senten desemparats una dècada després del desastre

En uns dies en què es compleixen deu anys després de la catàstrofe nuclear de la planta nuclear japonesa de Fukushima, els alts nivells de radiació han impedit que molts antics residents de les àrees afectades per la tragèdia tornin a casa, tot i que el Govern nipó destaca la “recuperació” del col·lapse provocat pel terratrèmol i posterior tsunami que va arrasar la costa del Japó.

Des de fa una dècada, evacuats com Harue Sanpei continuen sentint el trauma de la destrossa en les seves comunitats. La casa de fusta tradicional de dos pisos de la seva família no ha estat tocada des de la seva evacuació, per la qual cosa té enormes forats en els sostres, tatamis que s’esfondren i cofres florits.

Sanpei diu que està desconsolada per l’estat de la casa, que està plena de bons records de quatre generacions familiars, i l’envaeix la profunda afecció a la seva terra, Tsushima. “Solíem gaudir junts d’una festa d’observació dels cirerers en flor, recol·lectar vegetals silvestres i fongs comestibles i pescar en un riu local”, recorda a l’agència DPA.

No obstant això, la comunitat va ser destrossada pel triple col·lapse de 2011 a la planta operada per la Tòquio Electric Power. Els vents van enviar una columna de radiació cap al nord-oest, cap Tsushima. “És molt trist que hàgim perdut la nostra ciutat natal a causa del desastre nuclear”, diu Sachiko Mashio, qui solia tenir un restaurant allà.

“Tsushima era un lloc de repòs, curatiu, envoltat de muntanyes. Solíem gaudir veient el seu impressionant fullatge de tardor”, afirma Mashio. Ara, Tsushima està designada com a zona de “difícil retorn” i els seus residents no tenen ni idea de quan podrien tornar a casa.

Tot i que el Govern central ha aixecat les ordres d’evacuació en moltes de les àrees afectades, incloses les parts centrals de Namie, prop de la planta nuclear, una gran majoria dels seus residents no ha retornat per les poques oportunitats de treball i les preocupacions sobre la contaminació radioactiva.

Segons el Govern, el lloc està ja net de tota radiació. Els residents no estan tan convençuts.

“Tot i que el Govern ha aixecat les ordres d’evacuació, els vilatans encara no poden conrear arròs i verdures. No poden menjar el peix de riu”, indica Sanpei. “Em pregunto si els empleats de Tòquio Electric i els funcionaris podrien viure-hi amb els seus fills i néts fins i tot després que s’aixequés l’ordre d’evacuació“, afegeix.

El preu de la pandèmia

La pandèmia també ha tingut un cost econòmic devastador per a moltes víctimes del desastre nuclear, segons associacions civils, que han agreujat les penúries dels aproximadament 36.000 evacuats de la zona, segons l’Agència de Reconstrucció del Japó.

No obstant això, els crítics diuen que el nombre real és molt més gran, ja que el Govern no ha analitzat les condicions de vida dels evacuats que es van veure obligats a dispersar-se per tot el país, tot i les reiterades sol·licituds.

“Una disminució en el nombre d’evacuats no vol dir que la recuperació de Fukushima hagi avançat”, explica Ayako Oga, membre executiu d’un grup de ciutadans d’evacuats de Fukushima. “Ens agradaria que la gent entengués les diverses situacions en què es troben els evacuats“, diu Oga, que va fugir a la prefectura de Niigata des d’Okuma, que és co-amfitriona de la planta de Fukushima.

Visita als afectats

Mentrestant, aquest passat dissabte, el primer ministre del Japó, Yoshihide Suga, ha parlat amb residents de la prefectura de Fukushima sobre els esforços de recuperació.

El primer ministre va visitar primer les dues poblacions que alberguen la danyada central nuclear Fukushima I. Posteriorment va realitzar una ofrena floral i va guardar un minut de silenci en un cenotafi situat a Namie, informa la cadena pública NHK.

Suga també va inspeccionar les majors instal·lacions del món de producció d’hidrogen, el Camp de Recerca d’Energia d’Hidrogen de Fukushima, que van començar a funcionar a la població l’any passat, i va reiterar davant els residents seva opinió que la recuperació de Fukushima avança a bon ritme, gràcies a la participació tant de la gent que hi va néixer com dels forans.

Divisió d’opinions sobre la reconstrucció

Una enquesta de la NHK a les tres prefectures més afectades pel Gran Terratrèmol de l’Est del Japó mostra opinions oposades sobre l’estat actual del procés de reconstrucció. Dels 1.805 enquestats que van respondre, el 12% creu que les obres de reconstrucció han acabat, mentre que el 33,7% considera que han avançat més del que pensava.

No obstant això, el 43,3% assenyala que hi ha hagut menys avanços del previst i el 7,4% sosté que no s’ha produït cap progrés, segons el sondeig, dut a terme al desembre i gener entre més de 4.000 persones que vivien a Fukushima, Iwate o Miyagi en el moment del terratrèmol i el tsunami.

Això vol dir que el 50,7% dels enquestats té una visió negativa del procés de reconstrucció, un percentatge que supera en cinc punts a les persones amb una opinió positiva. Tot i això, la proporció de ciutadans satisfets ha augmentat uns sis punts respecte al sondeig efectuat fa un any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa