Al nostre planeta hi ha milers d’espècies de què en sabem ben poc però que, a causa de les nostres accions, ja són a punt d’extingir-se. En un nou estudi publicat a ‘Communications Biology’, un equip d’investigadors ha fet servir l’aprenentatge automàtic, un camp de la intel·ligència artificial, per saber com d’amenaçats estan els animals més desconeguts de la Terra, amb resultats que no són gaire optimistes.

Espècies de què se’n sap ben poc
Algunes espècies tant d’animals com de plantes són molt poc conegudes perquè no se n’ha pogut recollir prou informació com per saber com viuen o quants exemplars en queden. Segons els resultats d’aquest treball, aquestes espècies són precisament les que estan més amenaçades. El treball, fet a partir de dades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN), conclou que el 56% de les espècies poc conegudes que s’han analitzat estan, probablement, amenaçades d’extinció.
En comparació, només el 28% de les espècies més conegudes de la Llista Vermella de l’IUCN està en aquesta situació, mentre que les altres són considerades vulnerables. Així doncs, la situació podria ser encara pitjor del que ens imaginàvem i, al món, hi podria haver moltíssimes espècies més en perill d’extinció de les que sabíem, que ja són, malauradament, moltes.

Un impediment per a la classificació
La Llista Vermella és un recurs molt valuós pels esforços de conservació d’espècies però, tot i així, té un problema, un ‘angle mort’ amb 20.000 espècies de què es considera que no es disposa de prou informació. Per posar-hi remei, els investigadors van entrenar un algoritme perquè calculés el risc d’extinció d’aquestes espècies. Amb la informació de més de 28.000 espècies que han estat evaluades per la IUCN, el programa va començar a entendre quins factors determinaven la situació de perill d’una espècie –canvi climàtic, contaminació, espècies invasores– i va aplicar les seves conclusions a gairebé 7.700 espècies de què hi ha manca d’informació.
La Llista Vermella confirma les prediccions
Els resultats són, sembla, prou clars: la intel·ligència artificial afirma que el 56% d’aquestes espècies corren perill d’extinció, un percentatge que arriba al 85% en el cas dels amfibis. De fet, quan l’IUCN va actualitzar la Llista Vermella, amb 123 espècies afegides que formaven part de la base de dades de l’algoritme, es va comprovar que el 76% de les prediccions que havia fet eren correctes.
Tot i que un programa informàtic no pot substituïr l’avaluació d’experts, els resultats mostren que hi ha una manera de fer anàlisis preliminars i generals d’una manera molt ràpida i que, per tant, pot ajudar els investigadors a saber quines espècies és més probable que estiguin en perill, dirigint les seves investigacions a comprovar-ho i a conèixer millor quins factors les amenacen i com contrarestar-los. Una nova eina, doncs, per ajudar a la conservació de la biodiversitat del planeta.