MonPlaneta
La intel·ligència artificial pot ajudar a salvar espècies amenaçades
  • CA

Al nostre planeta hi ha milers d’espècies de què en sabem ben poc però que, a causa de les nostres accions, ja són a punt d’extingir-se. En un nou estudi publicat a ‘Communications Biology’, un equip d’investigadors ha fet servir l’aprenentatge automàtic, un camp de la intel·ligència artificial, per saber com d’amenaçats estan els animals més desconeguts de la Terra, amb resultats que no són gaire optimistes.

intel·ligència artificial | Cedida
Gràcies a la intel·ligència artificial s’ha pogut estimar quines espècies és més probable que estiguin en perill | Cedida

Espècies de què se’n sap ben poc

Algunes espècies tant d’animals com de plantes són molt poc conegudes perquè no se n’ha pogut recollir prou informació com per saber com viuen o quants exemplars en queden. Segons els resultats d’aquest treball, aquestes espècies són precisament les que estan més amenaçades. El treball, fet a partir de dades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN), conclou que el 56% de les espècies poc conegudes que s’han analitzat estan, probablement, amenaçades d’extinció.

En comparació, només el 28% de les espècies més conegudes de la Llista Vermella de l’IUCN està en aquesta situació, mentre que les altres són considerades vulnerables. Així doncs, la situació podria ser encara pitjor del que ens imaginàvem i, al món, hi podria haver moltíssimes espècies més en perill d’extinció de les que sabíem, que ja són, malauradament, moltes.

Tot i que són uns animals molt coneguts, no hi ha prou dades sobre les orques per determinar quin és el seu estat de conservació com a espècie

Un impediment per a la classificació

La Llista Vermella és un recurs molt valuós pels esforços de conservació d’espècies però, tot i així, té un problema, un ‘angle mort’ amb 20.000 espècies de què es considera que no es disposa de prou informació. Per posar-hi remei, els investigadors van entrenar un algoritme perquè calculés el risc d’extinció d’aquestes espècies. Amb la informació de més de 28.000 espècies que han estat evaluades per la IUCN, el programa va començar a entendre quins factors determinaven la situació de perill d’una espècie –canvi climàtic, contaminació, espècies invasores– i va aplicar les seves conclusions a gairebé 7.700 espècies de què hi ha manca d’informació.

La Llista Vermella confirma les prediccions

Els resultats són, sembla, prou clars: la intel·ligència artificial afirma que el 56% d’aquestes espècies corren perill d’extinció, un percentatge que arriba al 85% en el cas dels amfibis. De fet, quan l’IUCN va actualitzar la Llista Vermella, amb 123 espècies afegides que formaven part de la base de dades de l’algoritme, es va comprovar que el 76% de les prediccions que havia fet eren correctes.

Tot i que un programa informàtic no pot substituïr l’avaluació d’experts, els resultats mostren que hi ha una manera de fer anàlisis preliminars i generals d’una manera molt ràpida i que, per tant, pot ajudar els investigadors a saber quines espècies és més probable que estiguin en perill, dirigint les seves investigacions a comprovar-ho i a conèixer millor quins factors les amenacen i com contrarestar-los. Una nova eina, doncs, per ajudar a la conservació de la biodiversitat del planeta.

Més notícies
La vida als mars i oceans del nostre planeta està greument amenaçada pels efectes del canvi climàtic | NASA
La vida marina s’encamina cap a una extinció massiva
Si l'aigua continua escalfant-se, la majoria d'animals que viuen als oceans podrien morir
Les tortugues són una de les famílies de rèptils que corren més perill d'extinció | ACN
El 20% d’espècies de rèptils estan amenaçades d’extinció
Les tortugues i els cocodrils són les famílies que estan més en perill
Lèmur ratolí gris | Wikimedia Commons
La disminució dels dispersadors de llavors posa en perill les plantes
Aquest factor se suma al canvi climàtic i afegeix una altra amenaça a moltes espècies vegetals
El canvi climàtic pot tenir conseqüències horribles per a nosaltres i per a tot el planeta, i podríem arribar a desaparèixer | Josef Stuefer
Adverteixen que els humans ens podem extingir pel canvi climàtic
Un equip d'investigadors crida a contemplar els pitjors escenaris per estar preparats pel que pugui passar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa