MonPlaneta
Humanitzar massa els gossos els perjudica tant a ells com als seus amos

L’humanització dels gossos els està perjudicant tant a ells com als seus amos. Ho explica Àngel Casellas Grau, etòleg i processor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en un article a la pàgina web de la mateixa institució. Aquest “excés d’humanització” que fa que alguns els tractin com a persones els pot dur problemes com ara ansietat, agressivitat per conflicte social, quan no reconeixen la jerarquia de les persones amb qui conviuen; i també ansietat per separació, qun no saben gestionar els períodes en què han d’estar sols.

A dia d’avui els gossos gaudeixen de més drets i privilegis que mai, i han passat de no poder entrar gairebé enlloc a que hi hagi restaurants que els ofereixen menús, sales de cinema per a gossos i botigues de moda de tot tipus, a més de les perruqueries, és clar. A l’estat espanyol, de fet, per primer cop la despesa en sanitat i nutrició de mascotes ha superat la despesa del sector porcí (376 milions davant de 332 milions el 2021) i la indústria veterinària ha crescut gairebé un 10%.

Unsplash
A alguns amos els falta poc per posar forquilla i ganivet a taula als seus gossos | Unsplash

Hi ha més gossos que nens

Tot plegat es deriva del fet que avui, a l’Estat, hi ha més gossos que nens (6.733.000 gossos, 6.690.000 menors de 14 anys), i se’ls ha humanitzat tant que fins i tot els seus amos expliquen el seu dia a dia da les xarxes socials, acumulant milers i milers de seguidors. El gos, diuen els experts, ha deixat de ser un animal de companyia per esdevenir alguna cosa semblant a un humà més.

Així, sembla que siguem al moment més intens de la història dels humans i els gossos. El febrer es va aprovar l’avantprojecte de Llei de Benestar Animal, que prohibeix la venda de mascotes a botigues i la circumscriu a criadors professionals autoritzats, obliga els amos a fer un curs abans d’adoptar o adquirir animals i es fixen noves sancions davant dels casos d’abandó o maltractament. Encara ha de passar pel Congrés i el Senat, on es podia modificar, però sembla que millorarà la vida de tots els animals domèstics. D’altra banda, la pandèmia ha augmentat la tinença de gossos i ha reduit l’abandó, que ha caigut un 11,5%.

Saps realment quan està angoixat, el teu gos? | Wikimedia Commons
Saps realment quan està angoixat, el teu gos? | Wikimedia Commons

Evitar granges de gossos i particulars

Casellas recorda que “tècnicament” anar a un criador també és adoptar i que anar a la protectora també suposa una despesa econòmica. En qualsevol cas, el més important per a ell és que, si es decideix comprar, sigui sempre a un centre de cria i amb un criador especialitzat i responsable, expert en una o en molt poques races. L’essencial és no anar a les “granges de gossos” i encara menys a particulars. El que és un problema, de fet, és la cria descontrolada, que la nova llei vol evitar. “Si la societat fos responsable i no abandonés els gossos, l’única manera de tenir-ne un seria anar als centres de cria”, rebla.

Els bulldogs anglesos d'avui no tenen gaire a veure amb la raça original, ja que els seus trets s'han exagerat per satisfer uns compradors que busquen un valor estètic i no la salut del gos | Paul Hudson / Flickr
Els bulldogs anglesos d’avui no tenen gaire a veure amb la raça original, ja que els seus trets s’han exagerat per satisfer uns compradors que busquen un valor estètic i no la salut del gos | Paul Hudson / Flickr

Beneficis en la salut humana

Els beneficis de tenir un gos són molts i la ciència ho demostra amb dades. El 2019, un estudi publicat a la revista ‘Circulation’ demostrava que tenir un gos reduïa la mortalitat un 24% i disminuïa un 31% el risc de morir de malaltia cardiovascular en les persones que ja n’havien patit una. Entre els estudis que abunden sobre aquests beneficis, n’hi ha que destaquen la reducció de l’estrès i l’ansietat, l’augment de l’activitat fiísica, del contacte social o fins i tot la promoció de l’exercici de la responsabilitat. El mateix Àngel Casellas explica en quins aspectes pot ser beneficiós tenir un gos.

– Estimulen l’atenció i la curiositat. “Es mouen, exploren, fan exercici, salten, busquen… Tot això motiva les persones que hi conviuen”.

– Cobreixen manques afectives. “El contacte físic afectiu és una de les coses que es poden trobar més a faltar. Els gossos són afectuosos i càlids, sempre busquen el contacte i els agrada ser acariciats i abraçats, a més de rebre atenció. Això redueix l’estrès i millora la salut general de la persona”.

– Actuen com a facilitadors socials i ajuden els amos “a interactuar amb altres persones”.

– Estimulen els records i la memòria.

– Proporcionen diversió i alegria. “L’incentiu d’un gos alegre i afectuós estimula les ganes de jugar-hi i d’interactuar-hi. A més, els gossos fomenten l’alegria”.

– Augmenten l’estimulació mental. “Hi ha persones desmotivades pel que fa a l’activitat física. Les activitats amb gossos atreuen la seva atenció i les estimulen mentalment a través de la vista, el tacte, l’oïda o l’olfacte”.

Més notícies

Demostren que els gossos saben distingir idiomes

Un estudi els converteix en els primers no-primats en què s'observen habilitats lingüístiques espontànies
:  - Mobile
Els gossos tenen un olfacte absolutament extraordinari i ara uns científics han esbrinat per què

Un nou descobriment explica per què els gossos tenen tan bon olfacte

Els seus cervells estan preparats per ensumar a un nivell sorprenent
:  - Mobile
Un gos amagat sota els llençols

Un estudi descobreix l’equivalència real entre els anys dels gossos i dels humans

El càlcul habitual de set anys de persona per cada any d'un gos és fals, ja que l'envelliment de les cèl·lules d'aquests animals no segueix el mateix ritme que el nostre
:  - Mobile
Els llops grisos són els avantpassats més directes dels gossos

Els gossos descendeixen de dues poblacions de llops grisos

L'anàlisi d'ADN més gran feta fins ara en l'espècie ha resseguit 30.000 generacions d'evolució d'aquests animals
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa