L’humanització dels gossos els està perjudicant tant a ells com als seus amos. Ho explica Àngel Casellas Grau, etòleg i processor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en un article a la pàgina web de la mateixa institució. Aquest “excés d’humanització” que fa que alguns els tractin com a persones els pot dur problemes com ara ansietat, agressivitat per conflicte social, quan no reconeixen la jerarquia de les persones amb qui conviuen; i també ansietat per separació, qun no saben gestionar els períodes en què han d’estar sols.
A dia d’avui els gossos gaudeixen de més drets i privilegis que mai, i han passat de no poder entrar gairebé enlloc a que hi hagi restaurants que els ofereixen menús, sales de cinema per a gossos i botigues de moda de tot tipus, a més de les perruqueries, és clar. A l’estat espanyol, de fet, per primer cop la despesa en sanitat i nutrició de mascotes ha superat la despesa del sector porcí (376 milions davant de 332 milions el 2021) i la indústria veterinària ha crescut gairebé un 10%.

Hi ha més gossos que nens
Tot plegat es deriva del fet que avui, a l’Estat, hi ha més gossos que nens (6.733.000 gossos, 6.690.000 menors de 14 anys), i se’ls ha humanitzat tant que fins i tot els seus amos expliquen el seu dia a dia da les xarxes socials, acumulant milers i milers de seguidors. El gos, diuen els experts, ha deixat de ser un animal de companyia per esdevenir alguna cosa semblant a un humà més.
Així, sembla que siguem al moment més intens de la història dels humans i els gossos. El febrer es va aprovar l’avantprojecte de Llei de Benestar Animal, que prohibeix la venda de mascotes a botigues i la circumscriu a criadors professionals autoritzats, obliga els amos a fer un curs abans d’adoptar o adquirir animals i es fixen noves sancions davant dels casos d’abandó o maltractament. Encara ha de passar pel Congrés i el Senat, on es podia modificar, però sembla que millorarà la vida de tots els animals domèstics. D’altra banda, la pandèmia ha augmentat la tinença de gossos i ha reduit l’abandó, que ha caigut un 11,5%.

Evitar granges de gossos i particulars
Casellas recorda que “tècnicament” anar a un criador també és adoptar i que anar a la protectora també suposa una despesa econòmica. En qualsevol cas, el més important per a ell és que, si es decideix comprar, sigui sempre a un centre de cria i amb un criador especialitzat i responsable, expert en una o en molt poques races. L’essencial és no anar a les “granges de gossos” i encara menys a particulars. El que és un problema, de fet, és la cria descontrolada, que la nova llei vol evitar. “Si la societat fos responsable i no abandonés els gossos, l’única manera de tenir-ne un seria anar als centres de cria”, rebla.

Beneficis en la salut humana
Els beneficis de tenir un gos són molts i la ciència ho demostra amb dades. El 2019, un estudi publicat a la revista ‘Circulation’ demostrava que tenir un gos reduïa la mortalitat un 24% i disminuïa un 31% el risc de morir de malaltia cardiovascular en les persones que ja n’havien patit una. Entre els estudis que abunden sobre aquests beneficis, n’hi ha que destaquen la reducció de l’estrès i l’ansietat, l’augment de l’activitat fiísica, del contacte social o fins i tot la promoció de l’exercici de la responsabilitat. El mateix Àngel Casellas explica en quins aspectes pot ser beneficiós tenir un gos.
– Estimulen l’atenció i la curiositat. “Es mouen, exploren, fan exercici, salten, busquen… Tot això motiva les persones que hi conviuen”.
– Cobreixen manques afectives. “El contacte físic afectiu és una de les coses que es poden trobar més a faltar. Els gossos són afectuosos i càlids, sempre busquen el contacte i els agrada ser acariciats i abraçats, a més de rebre atenció. Això redueix l’estrès i millora la salut general de la persona”.
– Actuen com a facilitadors socials i ajuden els amos “a interactuar amb altres persones”.
– Estimulen els records i la memòria.
– Proporcionen diversió i alegria. “L’incentiu d’un gos alegre i afectuós estimula les ganes de jugar-hi i d’interactuar-hi. A més, els gossos fomenten l’alegria”.
– Augmenten l’estimulació mental. “Hi ha persones desmotivades pel que fa a l’activitat física. Les activitats amb gossos atreuen la seva atenció i les estimulen mentalment a través de la vista, el tacte, l’oïda o l’olfacte”.