MonPlaneta
Un estudi descobreix l’equivalència real entre els anys dels gossos i dels humans
  • CA

Tothom ha sentit a dir moltíssimes vegades que, per fer-nos una idea de com de vell és un gos, hem de pensar que cada any seu equival a set dels nostres. Això, però, resulta que és fals, com explica en un article a la revista ‘Cell Systems’ un equip d’investigadors que, en comptes d’això, proposa una nova equació que demostra que, en realitat, els gossos considerats joves són molt més “vells” que no ens pensem, fins al punt que, quan arriben als cinc anys, l’equivalència real no és de 35 anys humans, com es pensa habitualment, sinó més aviat de 60.

El secret de tot plegat és a les cèl·lules. A nivell molecular, els gossos envelleixen molt més ràpid que els humans, sí, però d’una forma que es desaccelera a mesura que passa el temps. Així, observant les marques químiques que apareixen a l’ADN dels éssers vius a mesura que creixen i envelleixen, els científics han arribat a la conclusió que, durant el primer anys de vida, l’envelliment d’un gos és semblant al d’una persona de trenta anys. Gràcies a aquestes marques d’envelliment al codi genètic de les persones i dels gossos, es van poder creuar per arribar a establir una relació que s’expressa mitjançant l’equació següent:

16 ln(edat del gos) + 31 = equivalència en anys humans

Així, un gos d’un any seria com una persona de 31; un gos de tres anys, com una persona de 49; i una gos de 7 anys, com una persona de 62. La tendència de la corba a aplanar-se a mesura que l’edat del gos augmenta és evident, i tot i que es creu que l’equació podria tenir variacions segons la raça de gos, sembla molt més encertada que no pas el cálcul que estem acostumats a fer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa