MonPlaneta
Les granotes d’una ‘fossa comuna’ de fa 45 milions d’anys van morir per excés de sexe
  • CA

Fa poques setmanes, un equip d’investigadors irlandesos i alemanys va publicar un article a la revista ‘Papers of Palaeontology’ on resolia un misteri que feia dècades que durava. Es tracta del que envoltava una ‘fossa comuna’ amb centenars granotes mortes fa 45 milions d’anys fins que, fins ara, no se n’hagués descobert la raó… que ha resultat ser un excés de sexe.

Esgotades de tan copular

Els animals van ser descoberts al que es coneix com la regió de Geiseltal, al centre d’Alemanya, una zona que havien estat uns aiguamolls. Allà, centenars de granotes van morir pràcticament alhora al mateix lloc i, segons sembla, ho van fer per esgotament de tant copular entre elles. Aquesta resposta a l’enigma, a més, ha permès saber que el comportament reproductiu de les granotes i els gripaus ja existia, com a mínim, en aquell moment tan llunyà, resolent un punt important sobre la seva evolució.

Descartant possibilitats

Els investigadors van fer fotografies del jaciment, van dibuixar les granotes i van analitzar els fòssils, buscant quants ossos continuaven sent al seu lloc i quins ossos i articulacions continuaven units per tenir el panorama el més complet possible de la situació en què van morir. Gràcies a les dades recollides, es va poder observar que que hi havia molts esquelets en una capa de sediments, mostrant que la majoria havien mort en un esdeveniment de mortalitat massiva.

Els esquelets de les granotes s'han conservat molt bé durant 45 milions d'anys | University College Cork
Els esquelets de les granotes s’han conservat molt bé durant 45 milions d’anys | University College Cork

Fins ara hi havia diverses teories per explicar la mort de les granotes, com ara un assecament de les aigües i una caiguda dels nivells d’oxigen, però el cert és que, si hagués estat així, haurien pogut fugir a altres masses d’aigua properes. Les proves, a més, indiquen que els cossos de les granotes van surar a l’aigua durant un temps abans de caure al fons, de manera que el llac on vivien no s’havia assecat.

Un fenomen que encara passa a dia d’avui

Un altre detall important de les conclusions d’aquest darrer estudi és la majoria d’esquelets no eren de granotes sinó, de fet de gripaus. Aquests animals tenen un estil de vida terrestre i tornen a les basses per reproduir-se, on ho fan amb molts altres exemplars durant una temporada d’aparellament curtíssima, que pot arribar a ser de només hores.

La urgència de tenir descendència, doncs, pot fer que els gripaus, i també les granotes, s’esgotin i s’ofeguin, especialment en el cas de les femelles, que sovint són submergides per un o diversos mascles. Això encara passa a dia d’avui, en què es poden trobar grans ‘fosses comunes’ de gripaus. Això és, probablement, el que va passar-los als de Geiseltal. No a tots, però: algunes de les anàlisis han revelat gripaus i granotes morts de vells, de fred o de malalties.

Més notícies
La granota tapir | Fields Museum
Descobreixen una nova espècie de granota amb nas de tapir
Tot i que els indígenes del Perú ja la coneixien, cap biòleg no l'havia pogut observar fins ara
Exemplar adult de granota Goliat
Les granotes més grans del món construeixen les seves pròpies basses per a les cries
Aquest primer exemple d'elaboració de "nius" en un amfibi africà podria explicar per què les granotes Goliat han crescut tant
Romeu al seu aquari
Troben una parella per a la granota més solitària del món
Fa prop d'un any, uns científics bolivians va arribar a obrir un perfil a una pàgina web de contactes per localitzar una 'Julieta' per a aquest 'Romeo'. Ara, per fi ho han aconseguit
Una granota morta a causa de la quitridiomicosi, que s'alimenta de la pell dels amfibis
Una malaltia amenaça la supervivència dels amfibis
Causada per un fong, es calcula que durant els darrers 50 anys ha causat descensos dramàtics en les poblacions de més de 500 espècies, 90 de les quals ja s'han extingit

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa