MonPlaneta
Gairebé 500 dofins moren embarrancats a l’est de Nova Zelanda
  • CA

Aproximadament mig miler de dofins van morir fa pocs dies després d’embarrancar a les platges d’un arxipèlag remot a l’est de Nova Zelanda. Segons explica la cadena nord-americana CNN, els fets van tenir lloc en dos episodis separats i els equips de rescat no van poder fer res per salvar els animals, que concretament eren caps d’olla negres.

Tot i que el seu nom en anglès es pot traduir per ‘balena pilot’, els caps d’olla negres són delfínids, per bé que són els més grossos que existeixen a banda de les orques el malnom de les quals, ‘balenes assassines’, incorre en el mateix error. En qualsevol cas, doncs, gairebé 500 d’aquests animals van embarrancar a les platges de les illes Chatham, que es troben a 840 quilòmetres a l’est de l’Illa Sud de Nova Zelanda, unes aigües infestades de taurons.

Aquests animals protagonitzen molts d’aquests episodis arreu del món

Els taurons feien impossible salvar-los

Aquest darrer fet és precisament el que va fer que no hi hagués cap intent de tornar els animals al mar: el risc que tant ells com els humans que els intentaven salvar fossin atacats pels taurons era massa alt. Així doncs les autoritats, amb assessorament tècnic i científic, van prendre la decisió d’eutanasiar els cap d’olla negres que encara eren vius a les platges, per tal d’impedir que continuessin patint. A més, pel que van explicar testimonis a la CNN, la majoria ja eren morts quan van arribar a la platja mentre que els que encara vivien estaven en males condicions de salut.

Un fenomen corrent però misteriós

Els embarrancaments de cetacis són un fenomen relativament comú, i fins i tot els que involucren a tants exemplars, com és aquest cas, són menys corrents però en cap cas excepcionals. El mes passat, precisament, uns 200 animals de la mateixa espècie van morir embarrancats a les costes de l’illa de Tasmània, al sud-est d’Austràlia. No obstant això, les raons per les quals els cetacis, i especialment els caps d’olla negres, s’encallen a les platges, no s’ha acabat de conèixer mai del tot, per bé que hi ha diverses teories.

Les illes Chatham, justament, són un dels indrets de Nova Zelanda on hi ha més embarrancaments de cetacis. Fa poc més d’un segle, el 1918, hi va haver el rècord de l’embarrancament massiu més gros que s’ha vist mai al país, on van morir un miler de caps d’olla negres.

Més notícies
La balena que s'ha encallat a la barra del Trabucador, al delta de l'Ebre
Alliberada una balena amb bec de Cuvier varada a la barra del Trabucador del Delta
L'animal, catalogat com a espècie vulnerable, feia uns quatre metres de longitud
Un exemplar de balena de Cuvier varada a una platja de Terranova, al Canadà
El sonar pot matar les balenes
Un equip de científics afirma que prohibir les maniobres militars en algunes àrees podria salvar les vides de molts d'aquests mamífers marins
El catxalot mort a l'illa de Harris
Un catxalot mor a Escòcia amb una bola de deixalles de cent quilos a l’estómac
L'animal ha embarrancat en una platja de l'illa de Harris, a les Hèbrides Exteriors
Les balenes i dofins tenen una xarxa protectora per impedir que nedar els causi danys al cervell
Descobreixen què protegeix el cervell de balenes i dofins quan neden
Sense això, els canvis de pressió podrien causar-los danys greus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa