MonPlaneta
Estudien els turistes per trobar maneres de protegir els grans simis
  • CA

Un equip d’investigadors està investigant els turistes per tal de trobar maneres de protegir els grans simis. Tal com expliquen en un article a ‘People and Nature’, saber com es comporten aquestes persones, intrusos en els hàbitats naturals dels nostres parents més propers, és essencial per mirar d’impedir que els transmetin malalties que s’afegeixin a les amenaces que ja pateixen a causa de les nostres accions.

Protecció en tots dos sentits

Els humans també som grans simis, i la nostra proximitat genètica amb els bonobos, els ximpanzès, els goril·les i els orangutans fa que els un siguem vulnerables a les infeccions dels altres, com s’ha pogut veure amb el VIH o l’Ebola, que ens van arribar d’ells, o de la detecció de la lepra en ximpanzès salvatges, que sembla clarament d’origen humà.

Orangutan de Sumatra | Wikimedia Commons
Orangutan de Sumatra | Wikimedia Commons

És per això que un equip internacional d’investigadors ha fet respondre un qüestionari online a gairebé 1.000 turistes o turistes potencials de les zones on viuen aquests animals, per conèixer el seu comportament i saber quin risc suposen per a la resta de grans simis. Així han pogut veure quina era, per exemple, la voluntat de complir amb les mesures de seguretat, com ara dur mascareta, i també quines expectatives tenien tant de l’efectivitat de la prevenció com de l’experiència que viurien durant el seu viatge.

Diferències a l’hora de complir les mesures

En primer lloc es van explorar quins factors podien afectar el compliment de les mesures de prevenció de malalties, preguntant-los què havien fet en viatges anteriors, si les complirien en el futur i com es podia aconseguir que fossin més proclius a seguir les recomanacions o les obligacions. Gràcies a això es va aprofundir el coneixement dels visitants de les zones turístiques on hi ha grans simis i identificar maneres de millorar les mesures i reduir la transmissió de patògens, cosa que no només serveix per a aquests casos sinó, també, per a possibles pandèmies humanes en el futur.

Els ximpanzés fan servir la comunicació per caçar millor, cooperant per capturar i matar les seves preses | Wikimedia Commons
Els ximpanzés són entre les espècies més conegudes que poden rebre de o transmetre malalties als humans | Wikimedia Commons

Les preguntes van ser respostes durant el primer any de la pandèmia per 420 persones que havien visitat les regions turístiques de l’Àfrica on hi ha grans simis i 569 persones que afirmaven que volien fer-ho en el futur, procedents de 58 països diferents. En comparació amb altres mesures de contenció de malalties, els turistes semblaven menys proclius a vacunar-se contra la Covid-19 per bé que, en aquell moment, només havia estat administrada a grups de risc. Tampoc no estaven gaire disposats a dur mascareta durant els viatges a peu, tot i que sí quan hi hagués simis a prop, ni a fer quarantena abans de visitar aquests animals.

Una dada important és que la creença en l’efectivitat de cada mesura tenia una importància molt gran en la disposició dels turistes a seguir-la, un fet que apunta que una bona campanya d’informació pot ser essencial en aquests casos.

Més notícies
Els macacos o mones rhesus són conscients dels batecs del seu cor, tal com s'ha demostrat en un experiment semblant als fets en nadons humans
Els simis senten bategar el seu cor, una capacitat lligada a la consciència
Un experiment demostra que els macacos rhesus tenen aquesta capacitat, que en els humans també es relaciona amb la salut mental i la memòria
Bonobos | LaggedOnUser / Flickr
Els simis es diuen “hola” i “adéu”, com les persones
Un estudi revela que fan servir senyals específiques per iniciar i acabar les converses
Goril·la de les planes occidentals | Heather Paul (CC)
Els grans simis d’Àfrica perdran un 85% dels seus hàbitats en els propers trenta anys
El canvi climàtic, els usos del sòl i l'explosió demogràfica humana en seran responsables
La nostra capacitat de parlar té una base fisiològica a la laringe
Esbrinen per què els humans controlem millor la veu que els altres primats
La diferència és a les membranes del costat de les cordes vocals, segons un estudi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa