MonPlaneta
Els simis senten bategar el seu cor, una capacitat lligada a la consciència

Les mones rhesus, també coneguts com a macacos rhesus, poden sentir bategar els seus propis cors, segons indiquen els resultats d’un experiment recent, publicats a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’. El coneixement del propi estat fisiològic, no només el batec del cor sinó altres trets com la respiració, per exemple, s’anomena interocepció i es relaciona amb la consciència, la salut mental i la memòria.

Observant diferències subtils

Alguns estudis previs ja havien demostrat que hi ha algunes proves que poden demostrar si un animal té aquesta capacitat i, també, que les mones rhesus poden ser entrenades perquè augmenti i disminueixin el ritme cardíac, però no estava clar si aquests micos tenien l’habilitat de sentir les senyals del seu cos.

Com que tant els nadons humans com els micos miren les coses que són noves per a ells durant més temps que les altres, els investigadors van dissenyar un experiment basat en el seu comportament i que, pensat per comprovar si els nadons sentien els batecs del seu cor, van pensar que també podia funcionar en els macacos.

Electrocardiograma | Pixabay
Electrocardiograma | Pixabay

Un experiment per a nadons i mones

L’experiment va consistir a seure els macacos en cadires, davant d’una pantalla d’ordinador, i amb sensors per seguir els batecs del seu cor. Aleshores se’ls vanposar vídeos d’un núvol groc o verd que saltava amunt i avall, acompanyat de xiulets. A vegades, els salts i xiulets estaven sincronitzats amb els batecs del cor de la mona, i a vegades no.

Els investigadors van seguir els ulls dels macacos per saber quanta estona miraven les imatges. Si eren conscients dels batecs del cor, els salts i xiulets sincronitzats els haurien de semblar menys interessants que els altres, més inesperats i, per tant, més nous. Els resultats van ser iguals que amb els nadons humans, demostrant que tant uns com altres són conscients dels batecs dels seus cors.

Mico rhesus  | J.M. Garg
Mico rhesus | J.M. Garg

Conclusions interessants

Aquesta consciència dels batecs del cor és un dels trets que es fa servir per avaluar el coneixement del propi cos, una habilitat que es considera clau en les experiències emocionals, l’existència del “jo”, la memòria… En aquest sentit, tenir una interocepció massa alta o massa baixa es relaciona amb trastorns com ara l’ansietat i la depressió.

Així doncs, aquest treball deixa clar que la consciència del batec del cor en humans i simis és bastant semblant i, a més, demostra que hi ha un mètode per provar aquesta habilitat en tot tipus d’espècies. En els humans, és clar, aquesta capacitat de sentir la nostra fisiologia és molt més subtil i molt més estesa, tot i que algunes persones són molt millors que d’altres en hora de fer-ho, cosa que també podria passar en la resta d’animals.

Gràcies a aquest estudi, es podrà aprofundir en les causes d’alguns problemes de salut causats pel mal funcionament d’aquesta interocepció o, si més no, que s’hi acostumen a relacionar, com ara diversos problemes mentals, malalties neurodegeneratives i, també, l’envelliment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa