MonPlaneta
Estudien l’impacte dels petards en la fauna salvatge
  • CA

Un equip d’investigadors ha estudiat quin és l’impacte dels petards en la fauna salvatge. Els resultats, que es poden consultar a ‘Pacific Conservation Biology’, són el fruit de revisar els efectes ecològics de festivitats amb focs artificials involucrats a l’Índia, els Estats Units, Nova Zelanda i diverses parts d’Europa, els consideren “altament perjudicials” no només per als animals salvatges sinó també pels domèstics i per a l’entorn en un sentit ampli, i recomanen buscar-hi alternatives com ara llums làser o emesos per drons.

Les grans celebracions amb focs artificials tenen un impacte enorme en la fauna salvatge | Tyler Ingram / Flickr
Les grans celebracions amb focs artificials tenen un impacte enorme en la fauna salvatge | Tyler Ingram / Flickr

Impactes enormes en la migració i la reproducció

Alguns dels exemples recollits són els impactes dels petards en la reproducció dels pardals a l’estat espanyol, els castells de focs del 4 de juliol als Estats Units impactant en colònies de cormorans de Califòrnia i fins i tot els lleons marins d’Amèrica del Sud canviant el seu comportament durant la temporada de cria a causa de les celebracions de l’Any Nou.

Els petards creen molèsties sonores i lumíniques a curt termini que poden atabalar i fer passar una molt mala estona als animals domèstics però això és un problema menor, i que pot ser controlat, en comparació amb els impactes enormes que poden tenir en la fauna salvatge. Els grans festivals o celebracions que inclouen petards sovint coincideixen amb els moments de migració o de reproducció dels animals i, per tant, poden tenir efectes negatius a llarg termini en les seves poblacions. A més, també generen materials contaminants per al sòl, l’aigua i l’aire, que no només afecten la salut dels animals sinó també la dels humans.

Petards de la tenda Focs Artificials Estalella de Rubí | Redacció
El món dels petards hauria de canviar moltíssim per ser sostenible | Redacció

Cal introduir la sostenibilitat al mon dels petards

Així doncs, els responsables de l’estudi afirmen que cal prendre mesures per frenar tots aquests impactes tan negatius i que la sostenibilitat també s’ha de poder aplicar als castells de focs i a les grans festivitats amb petards. Així, d’entrada, recomanen prohibir l’ús de pirotècnica en moments sensibles per a la migració o la reproducció d’espècies, especialment si estan amenaçades, i també substituir els petards per espectacles de llum que no requereixin l’ús d’una tecnologia tan antiga com la dels petards, com ara drons, làsers que facin servir llum de l’espectre visible o altres alternatives que permetin combinar la celebració amb el respecte pel medi ambient.

Més notícies
La contaminació lumínica afecta el cicle natural de les plantes i pot causar problemes importants | Wikimedia Commons
La contaminació lumínica allarga la temporada de pol·len d’arbres i plantes
Un estudi analitza els canvis en el seu cicle natural a causa de l'exposició a la llum durant la nit
Els cetacis fan servir els xisclets per comunicar-se, i el soroll que creem els humans sota el mar els impedeix fer-ho | Pixnio
Els dofins criden per poder comunicar-se malgrat la contaminació acústica
El soroll pot dificultar-los molt tant alimentar-se com aparellar-se
La contaminació lumínica als Països Catalans
Un nou mapa interactiu mostra els nivells de contaminació lumínica arreu del món
La llum artificial, que s'associa a problemes de salut i a canvis de comportament en els animals, s'ha pogut analitzar gràcies a les dades de satèl·lits espia en desús
Coralls
El soroll dels vaixells fa que els peixos es reprodueixin menys
Eliminar-lo podria ajudar moltíssim a l'augment de les poblacions dels esculls de corall, segons un estudi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa