MonPlaneta
Els dofins criden per poder comunicar-se malgrat la contaminació acústica
  • CA

La contaminació acústica està fent que, per tal de poder comunicar-se els dofins hagin de cridar, segons un estudi publicat a la revista ‘Current Biology’. El soroll pot fer que aquests animals tinguin problemes tant per alimentar-se com per reproduir-se, ja que tant la cooperació per a la caça com per a l’aparellament necessiten poder fer servir els seus xiulets i l’ecolocalització.

L’activitat humana, doncs, està fent difícil la vida dels dofins de més maneres de les que pensem habitualment. Amb el soroll provinent dels vaixells i de la construcció augmentant cada cop més, els problemes que suposa per a la cooperació entre els dofins podria començar a afectar-los negativament, fent que tinguin menys accés als aliment i també que tinguin menys fills.

Balenes en llibertat | Europa Press
Els cetacis han desenvolupat una forma de comunicació molt complexa | Europa Press

Una eina importantíssima per als cetacis

El so, al cap i a la fi, és clau pels animals marins ja que a diferència de la llum, s’esvaeix ràpidament, pot viatjar durant desenes i fins i tot centenars de quilòmetres. Això ha fet que els cetacis –orques, balenes, dofins…– hagin evolucionat per tenir una ‘parla’ característica, amb sons, cançons i formes complexes que, a més, es transmeten d’una manera que ha estat considerada gairebé ‘cultural’.

Quan estan exposats a la contaminació acústica, aquests animals pugen o bé el volum o bé la freqüència per poder continuar comunicant-se, i en aquest estudi els investigadors s’han fixat en quin impacte tenen els sorolls generats pels humans en la manera com els cetacis, en concret els dofins, cooperen. Els resultats són clars: malgrat els seus esforços per continuar sentint-se, el soroll els dificulta treballar plegats.

Dofins | Wikimedia Commons
La comunicació mitjançant sons és essencial per als dofins i altres cetacis | Wikimedia Commons

Un experiment amb resultats clars

Els subjectes de l’estudi van ser Delta i Reese, dos dofins del gènere dels tursiops. El repte que se’ls va proposar era una activitat cooperativa, prémer dos botons per separat en un moment determinat. Per fer això, és clar, havien d’informar-se que havien premut el botó per tal que el seu company pogués fer el mateix.

En augumentar el soroll sota l’aigua, la duració i el volum dels seus xiulets va augmentar fins a ser gairebé el doble. A més, també van començar a moure’s diferent, posant-se l’un de cara a l’altra per tal de poder sentir-se millor. I no obstant això, en els nivells més alts de contaminació acústica només van poder complir correctament la seva tasca un 62,5% de les vegades. I això era a 150dB, uns 50dB per sota del soroll que pot arribar a fer un gran vaixell de transport de mercaderies.

D'ençà que Rússia va continuar la invasió d'Ucraïna que va començar el 2014, el número de dofins que apareixen morts a les platges ha augmentat | Uğur Özsandıkçı
La contaminació acústica també pot desorientar els dofins i causar-los la mort | Uğur Özsandıkçı

Una amenaça encara més greu del que es creia

Així doncs, la contaminació acústica és un problema molt seriós pels dofins. Un que, si fa que s’alimentin menys, pot perjudicar notablement la seva salut, a més de fer que s’aparellin menys i tinguin menys descendència. Un fet que s’afegeix a altres impactes negatius detectats fins ara, com ara els canvis en el comportament, la síndrome de descompressió, la desorientació i, com a conseqüència de tot això, el varament i la mort.

Més notícies
Dofins
L’escalfament dels oceans està matant els dofins
A mesura que puja la temperatura de l'aigua, tant la seva esperança de vida com la quantitat de descendència que tenen es redueix notablement, segons afirma un estudi recent
Dofins
Descobreixen que també hi ha dofins esquerrans
Un estudi revela la lateralització dels tursiops, que se suma a la que s'ha anat descobrint en moltes espècies de mamífers, amb tendències diferents a ser esquerrans o dretans
Dofí
Un estudi del clítoris dels dofins indica que els cetacis experimenten plaer sexual
Els experts afirmen que els genitals d'aquests animals tenen una semblança anatòmica força gran amb els dels humans
Els Tursiops aduncus, com s'ha descobert, fan servir els coralls i les esponges com si fossin la seva 'farmàcia' | Wikimedia Commons
Els dofins també fan servir esponges per netejar-se la pell
Els compostos que segreguen tant aquestes com els coralls els serveixen per mantenir-se nets i sans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa