MonPlaneta
Un nou mapa interactiu mostra els nivells de contaminació lumínica arreu del món

Un nou mapa interactiu, disponible des de la setmana passada a Internet, permet donar un cop d’ull a la contaminació lumínica a tot el món. The Radiance Light Trends presenta un mapa de tot el món que mostra a quines zones els cels encara són foscos i quins són els punts més lluminosos. En declaracions a la cadena nord-americana CNN, Christopher Kiba, físic del Centre Alemany de Recerca en Geociències i coordinador del projecte, explica com “el mapa mostra les emissions de llum a la Terra, especialment en nits clares, perquè és quan els satèl·lits poden mirar cap avall i veure-ho tot, fins la superfície.

Diversos estudis afirmen que la llum artificial provoca canvis en el comportament de plantes i animals i, a més, també causen problemes als humans, com ara trastorns del son i obesitat. A més, és clar, l’excés de contaminació lumínica dificulta la feina dels astrònoms, que necessiten de la fosca de la nit per fer observacions òptimes del cel nocturn. Aquesta web, creada com a part del projecte GEOEssencial, amb finançament de la Unió Europea, permet acostar-se i allunyar-se de regions determinades i, fins i tot, anar enrere en el temps per observar els canvis que han tingut lloc durant les darreres dècades.

El mapa inclou dades de satèl·lits espia, actualment fora de servei, que van funcionar entre els anys 1992 i 2013, i un satèl·lit de la NASA i l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica nord-americana proporciona les dades des d’aleshores i fins l’actualitat. A més, les dades de nous satèl·lits van actualitzant automàticament el mapa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa