MonPlaneta
La contaminació lumínica allarga la temporada de pol·len d’arbres i plantes
  • CA

Els llums dels pobles i ciutats estan afectant molt greument la fenologia de les plantes urbanes, és a dir, el seu cicle de vida. Això, entre altres conseqüències, pot estar allargant la temporada de pol·len, afectant tant les persones al·lèrgiques com, fins i tot, l’economia en general. Així ho afirma un estudi dut a terme als Estats Units i que ha estat publicat a la revista ‘PNAS Nexus’.

La primavera comença 9 dies abans

El treball va analitzar arbres i plantes d’uns 3.000 indrets de tot el país per veure com responien a les condicions d’il·luminació durant un període de cinc anys. Les plantes fan servir el cicle natural del dia i la nit, a més de la temperatura, com a indicadors del canvi d’estació, per saber quin és el moment d’iniciar cada fase del seu creixement anual.

Una nit estrellada a Catalunya, malaguanyada pels efectes de la contaminació lumínica | Helena Perelló
Una nit estrellada a Catalunya, malaguanyada pels efectes de la contaminació lumínica | Helena Perelló

Els resultats apunten clarament que la llum artificial avança la floració durant la primavera en aproximadament 9 dies, en comparació amb els indrets que són a les fosques durant la nit. Pel que fa a la caiguda de les fulles durant la tardor, als llocs il·luminats comença uns sis dies més tard i, com més intensa és la llum, més gran la diferència.

L’escalfament global augmentarà els canvis

L’estudi també va fer una projecció de l’efecte de la llum artificial en cinc ciutats nord-americanes en diversos escenaris d’escalfament global i d’augment de la il·luminació, concloent que els canvis en l’inici de les estacions per les plantes continuaria modificant-se. Això pot tenir efectes importants no només en la salut de les persones, pel que fa a l’al·lèrgia, sinó també en l’economia, el clima i els serveis ecosistèmics de les plantes de les zones urbanes.

La contaminació lumínica als Països Catalans | Radiance Light Trends
La contaminació lumínica als Països Catalans | Radiance Light Trends

Efectes positius i negatius

D’una banda, allargar la temporada de creixement de les plantes pot permetre que les granges urbanes estiguin actives durant més temps. A més, els arbres també poden donar ombra i fer baixar les temperatures durant més temps, començant més aviat a la primavera i acabant més tard a la tardor, un factor especialment important tenint en compte la previsió d’augment de les temperatures.

No obstant això, aquests canvis també poden augmentar la vulnerabilitat de les plantes a les glaçades i, a més, que hi comenci a haver interferències amb els cicles anuals d’altres organismes, com ara els pol·linitzadors. I justament, aquesta ampliació de l’estació activa de les plantes fa que la temporada de pol·len comenci abans i acabi més tard, cosa que pot augmentar, fins i tot, les hospitalitzacions per atacs d’asma.

Les ciutats com a laboratoris

Les mesures per reduir la contaminació lumínica, però, també estan tenint alguns efectes, com ara controlar la direccionalitat de la llum i els canvis a llums LED, que no només fan servir més energia sinó que, com que fan servir longituds d’ona més curtes, afecten menys les plantes. La fenologia de les plantes, però, també està influenciada per altres factors, com la humitat del sòl, el diòxid de carboni a l’aire, l’augment més ràpid de les temperatures a la nit en comparació al dia…

Entendre tot això és essencial per poder predir els canvis en els processos de les plantes a mesura que avança el canvi climàtic. En això, per les seves característiques, les ciutats poden servir com a laboratoris per veure com evolucionarà.

Més notícies
Contaminació lumínica
Catalunya es protegeix contra la contaminació lumínica
El 41% del territori passa a formar part de la zona de protecció màxima contra aquesta mena de pol·lució
La contaminació lumínica als Països Catalans
Un nou mapa interactiu mostra els nivells de contaminació lumínica arreu del món
La llum artificial, que s'associa a problemes de salut i a canvis de comportament en els animals, s'ha pogut analitzar gràcies a les dades de satèl·lits espia en desús
Un exemplar de tauró tigre
Identifiquen una correlació entre els cicles lunars i els atacs de taurons
Un estudi comparant dades de gairebé 50 anys podria ajudar a explicar el comportament d'aquests animals
Senglars menjant a les nits als contenidors de matèria d'orgànica
Per què hi ha fauna salvatge envaint les ciutats?
L'adaptació d'algunes espècies a la vida urbana protagonitza un reportatge a 'National Geographic España'

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa