MonPlaneta
Un estudi mirarà de descobrir per què els primats ens furguem el nas
  • CA

Un equip d’investigadors ha posat en marxa una recerca que té com a objectiu descobrir per què els primats ens furguem el nas. Els científics, liderats per la professora Anne-Claire Fabre de la Universitat de Berna, a Suïssa, han explicat a la BBC per què tenen interès en trobar els orígens evolutius d’aquest comportament, que no només és present en els humans sinó també en orangutans o fins i tot en lèmurs, entre d’altres.

Un descobriment casual

Tot va començar amb l’observació casual per part de Fabre d’un ai-ai, un lèmur nocturn que només viu a l’illa de Madagascar, posant-se el seu dit llarguíssim, molt característic i que fa servir per capturar els cucs de què s’alimenten, al nas. Aquest cas és especialment espectacular perquè, com explica Fabre, el lèmur s’estava introduint tota la llargada del dit, i tenint en compte la mida del seu cap, no quedava clar on anava a parar.

Dotze exemples de primats

A través d’anàlisis anatòmiques en 3D del crani d’aquests animals, Fabre va arribar a la conclusió que el més probable és que el dit anés del nas a la gola i, d’allà, fins a la boca. La cerca no es va aturar aquí, però, sinó que va obrir la pregunta de quants altres animals ho feien. Les seves primeres investigacions, repassant la literatura científica, van trobar 12 exemples de primats enxampats mentre es furgaven el nas.

Aquest ai-ai furgant-se el nas amb el seu dit llarg va posar en marxa una petita investigació | Universitat de Berna
Aquest ai-ai furgant-se el nas amb el seu dit llarg va posar en marxa una petita investigació | Universitat de Berna

No obstant això no hi ha gaires estudis sobre per què hi ha animals, inclosos nosaltres, que hem desenvolupat aquest impuls, i Fabre creu que és perquè entre els humans es considera de mala educació. Quan ens hem fixat en la nostra espècie, però, hi ha estudis que han mostrat que l’hàbit és molt corrent i que la majoria de persones ho fem encara que ens costi d’admetre.

Avantatges i inconvenients interessants

No obtant això, els estudis que s’han fet sobre els avantatges i els inconvenients de furgar-se el nas sí que existeixen, per bé que els resultats obtinguts són contradictoris. Si n’hi ha que afirmen que aquest comportament ajuda a escampar bacteris perjudicials, n’hi ha un que apunta que furgar-te el nas i després posar-te el dit a la boca podria ajudar el sistema immunològic, perquè les persones que es furguen el nas tenen menys tendència a patir càries. Això podria ser, segons un altre estudi, per les proteïnes immunològiques que contenen els mocs.

En qualsevol cas, conclou Fabre, és un comportament que probablement va aparèixer per alguna raó evolutiva i que cal investigar, perquè podria tenir un rol funcional que suposés un avantatge. Al cap i a la fi, si tantes espècies d’animals ho fan, pot ser que sigui perquè és bo per a elles.

Més notícies
Fins ara s'havia pensat que les tuatares eren silents però aquest estudi ha descobert que no, entre altres coses
Una troballa sobre la comunicació dels animals marins pot reescriure l’evolució
Tots els animals que respiren pel nas i es comuniquen amb sons poden tenir un avantpassat comú
Que hi hagi homes que es fan monjos i no mantenen relacions sexuals mai més sembla, d'entrada, una pràctica que va en contra de les nostres pulsions naturals | Domini Públic
Els sorprenents avantatges evolutius del celibat
Un estudi analitza les conseqüències d'entrar en una comunitat monàstica i renunciar al sexe
Un nou estudi aprofundeix en la comprensió del riure, el seu origen i la seva funció | Pxhere
El nostre riure podria tenir raons evolutives
Segons un estudi recent, ens pot haver ajudat a sobreviure
Mapa d'un fragment del cervell | Lichtman Lab/Harvard University/Connectomics Team/Google
Les neurones dels primats són diferents de la resta de mamífers
La seva arquitectura presenta particularitats que podrien tenir avantatges evolutius

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa