MonPlaneta
Els elefants també es van autodomesticar, com els humans

A més dels humans i els bonobos, els elefants també podrien haver-se autodomesticat, segons afirma un equip d’investigadors en un article que ha estat publicat a la revista ‘PNAS’. Així, hi podria haver encara una altra espècie, i molt més llunyana de la nostra, que hauria evolucionat d’una manera semblant.

Una pregunta clau per comprendre els humans

La resposta a per què els humans tenim unes cultures, unes llengües i unes eines tan complexes és una de les més importants de la ciència moderna. Amb ella, no només es poden explicar les nostres capacitats cognitives distintives i el nostre comportament, sinó també quines van ser les pressions evolutives que els van originar. En aquest sentit, la teoria de l’autodomesticació humana és molt prometedora, i parteix de la idea que les persones vam viure un procés de selecció que penalitzava l’agressivitat i recompensava la cooperació.

Bonobos | LaggedOnUser / Flickr
Els bonobos es creu que també es van autodomesticar | LaggedOnUser / Flickr

Els elefants, una altra espècie autodomesticada

Si bé fins ara només s’havia argumentat que els bonobos podrien haver viscut un procés semblant, els autors d’aquest estudi afirmen que els elefants també, cosa que podria obrir tot un camp per estudiar semblances evolutives entre els humans i altres espècies, si més no de mamífers, més enllà de la família dels primats.

La hipòtesi dels investigadors es basa en una comparació interespècies molt extensiva, que arriba a la conclusió que els elefants tenen moltes de les característiques que s’associen a l’autodomesticació, com ara una menor agressivitat, una major prosocialitat, un període juvenil més llarg, major inclinació pel joc, nivells de cortisol regulats per l’activitat social i un comportament vocal complex.

Una femella d'elefant pigmeu de Borneo amb la seva cria | Bernard Dupont
Una femella d’elefant pigmeu de Borneo amb la seva cria | Bernard Dupont

Els gens donen la raó als científics

A més, però, els científics també aporten proves genètiques que reforcen la seva hipòtesi. Segons apunten, els gens seleccionats positivament en els elefants, és a dir, els que resulten més beneficiosos i s’han anat preferint, estan relacionats amb processos que afavoreixen els trets de domesticació i d’altres que també s’hi havien associat.

Un cas d’evolució convergent

Quedaria, és clar, respondre la pregunta de per què es va iniciar l’autodomesticació en els elefants. Els investigadors proposen diverses explicacions però, en qualsevol cas, recorden que l’avantpassat més comú d’humans i elefants probablement devia ser darrer avantpassat comú de tots els mamífers placentaris. Així doncs, en realitat es tractaria d’un procés d’evolució convergent fins i tot fora dels primats que, a més, suposa un avenç important en els esforços per comprendre com i per què l’autodomesticació va convertir els humans en el que són a dia d’avui.

Més notícies
Els ximpanzés fan servir la comunicació d'una manera molt semblant a com ho devia fer el nostre últim avantpassat comú | Wikimedia Commons
Els humans i els grans simis comparteixen llenguatge gestual
Això permet comprendre com 'parlen' i també apunta a un origen comú de la comunicació
Els macacos o mones rhesus són conscients dels batecs del seu cor, tal com s'ha demostrat en un experiment semblant als fets en nadons humans
Els simis senten bategar el seu cor, una capacitat lligada a la consciència
Un experiment demostra que els macacos rhesus tenen aquesta capacitat, que en els humans també es relaciona amb la salut mental i la memòria
Els ximpanzés i els goril·les de la conca del riu Congo estableixen relacions socials desconegudes fins ara | Kyle de Nobrega
Els ximpanzés i els goril·les estableixen relacions socials entre ells
Un equip aconsegueix per primer cop proves de comportaments amistosos entre primats d'espècies diferents
Els elefants viatgers de la Xina | CCTV
La gran aventura dels elefants errants de la Xina arriba a la fi
Durant gairebé un any i mig, el ramat ha vagarejat pel país i ara tornarà a la seva llar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa