MonPlaneta
La gran aventura dels elefants errants de la Xina arriba a la fi
  • CA

Fa un parell de mesos ‘Món Planeta’ es feia ressò de com una quinzena d’elefants escapats d’una reserva havia sembrat el caos a una ciutat xinesa, causant el confinament de més de 150.000 persones i danys per valor d’un milió de dòlars. Els animals, de fet, ja duien quinze mesos recorrent els boscos, els camins i les carreteres del país, i ara, després d’haver recorregut centenars i centenars de quilòmetres, les autoritats xineses afirmen que els animals són al final del seu viatge, a punt de tornar a casa. Val la pena, doncs, repassar la seva aventura.

El març de 2020, una quinzena d’elefants es van escapar de la Reserva Natural Nacional Xishuangbanna, una zona paradisíaca d’unes 241.000 hectàrees situada al sud del país i que fa frontera amb Laos i Myanmar. Al principi ningú hi va donar cap importància, ja que és habitual que aquests animals surtin de la reserva i visitin els voltants. Normalment, però, no se n’allunyen gaire i acaben tornant a casa, és per això que, al cap d’uns mesos, va semblar clar que aquests elefants no eren com la resta.

Els elefants escapats de la reserva | Xinhua
Els elefants escapats de la reserva | Xinhua

El seu comportament va sorprendre els experts, tot i que hi ha diverses teories sobre què els va dur a emprendre aquest gran viatge. La més important, és clar, és que van anar a buscar indrets amb més aliment, ja que la població d’elefants a la reserva s’ha duplicat durant els darrers trenta anys –un èxit dels programes de conservació xinesos– i que, per tant, la competència ha augmentat prou com perquè els animals necessitin un espai vital que surt de la reserva i inclou indrets habitats, camps de conreu, infraestructures… La situació, a més, va ser agreujada per una sequera molt dura, que feia un any que durava.

Durant el seu viatge, els elefants han menjat unes 180 tones de blat de moro, plàtans, pinyes i altres aliments que han trobat. A més, tot i que dos d’ells van tornar a casa a l’abril i un altre es va perdre al juny i va ser anestesiat i traslladat a la reserva, durant el viatge hi va haver dues femelles que van donar a llum. Les seves aventures han estat seguides per milions de persones a tot el país, i aquest ramat s’ha convertit en tota una celebritat. Amb la seva arribada a Kunming, però, a més de 500km de casa i apropant-se a climes més freds, els experts es van començar a preocupar pel seu benestar. Per sort, al cap de poc van fer la volta i van tornar cap al sud.

Els dos elefants nascuts durant la travessa | CCTV
Els dos elefants nascuts durant la travessa | CCTV

Des d’aleshores, les autoritats han posat milers de soldats i treballadors al seu servei per marcar-los el camí cap a casa, per bé que han agafat rutes alternatives quan els ha vingut de gust. El passat 8 d’abost, de fet, encara eren a 200 quilòmetres de la reserva, per bé que sembla clar que és on es dirigeixen. Tot i això, no és segur que hi arribin o que s’hi quedin gaire temps. Per tot plegat, les autoritats xineses han promès que crearan un sistema de gestió i protecció integrat i que acceleraran la restauració i protecció d’hàbitats naturals per donar més espai a aquests i altres animals i evitar que, com aquests elefants, s’hagin d’embarcar en odissees èpiques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa