MonPlaneta
Descobreixen un nou ‘òrgan’ a l’interior de les cèl·lules

Un equip d’investigadors ha anunciat el descobriment d’un nou ‘òrgan’ (tècnicament, un orgànul) a l’interior de les cèl·lules intestinals de les mosques de la fruita (Drosophila melanogaster). Presentat en un article publicat a ‘Nature’, es tracta d’una estructura cel·lular complexa que serveix per emmagatzemar fosfat, una molècula essencial per a la vida, i que podria ser present a l’organisme d’altres animals, inclosos els humans.

Un element molt important per a les cèl·lules

El fosfat és molt important per a les plantes, els bacteris i els llevats ja que ajuden al creixement cel·lular i a la comunicació i la generació d’energia. En els animals, però, s’ha estudiat molt poc quines són les seves funcions específiques, i és per això que es va mirar d’esbrinar quines eren en les mosques de la fruita, un model molt emprat per estudiar l’efecte d’algunes malalties a les cèl·lules dels intestins humans.

Segons expliquen els investigadors, aquests orgànuls ajuden a regular els nivells de fosfat a l’interior de les cèl·lules i activen processos que ajuden a mantenir els teixits en bon estat quan els nivells són baixos, en un dels primers estudis que observa l’emmagatzematge de fosfat en una cèl·lula animal.

Un gen que regula la divisió cel·lular

En donar a les mosques un producte que inhibeix l’absorció de fòsfor, la manca de fosfats va fer que les cèl·lules es multipliquessin, i també ho van fer quan se les va sotmetre a una dieta baixa en aquests compostos. Així doncs, els investigadors van fixar-se en com aquesta manca de fosfat afectava l’expressió genètica, trobant un gen, el PXo, que en aquestes condicions s’expressava menys i que activava la divisió cel·lular.

El gen PXo, a més, és semblant a un gen dels mamífers que codifica, precisament, una proteïna sensible als fosfats. En aquest treball, s’ha pogut veure com la proteïna PXo transporta fosfat a través de les noves estructures acabades de descobrir, aquests orgànuls on els fosfats es converteixen en fosfolípids, els principals ‘blocs’ amb què es construeixen les membranes cel·lulars.

Quan falten fosfats a les cèl·lules de les mosques, els orgànuls es trenquen i alliberen els fosfolípids, activant una maquinària cel·lular anomenada Cka que activa una senyal d’estrès que augmenta la producció de noves cèl·lules. És possible que, així, s’intenti manteni els nivells de fosfats estables, ja que més cèl·lules volen dir més capacitat d’absorbir-lo i emmagatzemar-lo.

Un mecanisme que podria ser present en els mamífers

Amb aquest descobriment, es pot començar a explorar si hi ha altres animals, entre els quals nosaltres, que tinguin processos i orgànuls semblants, i també veure exactament quina és l’estructura de la proteïna PXo i com transporta el fosfat als orgànuls, a més de com interactuen amb els altres orgànuls cel·lulars.

Més notícies
Les cèl·lules artificials podrien permetre la creació de nous organismes
El gran repte és la creació de mitocondris i cloroplasts i ara, justament, s'ha fet un gran avenç
Aquests filaments petits, posats al costat d'una moneda, són bacteris gegants
Descobert el bacteri més gran del món, que pot arribar a fer 2cm
Els científics estan molt sorpresos per aquest organisme, que podria ser una baula perduda entre els organismes unicel·lulars i les cèl·lules humanes
La sordesa és un problema molt estès i que podria tenir solució | Pxhere
Gran avenç per ajudar a regenerar cèl·lules de l’orella i evitar la sordesa
Identifiquen els mecanismes que permeten fer-ho a aus i peixos, apropant-se a aconseguir-ho en mamífers
Una cèl·lula 'assassina natural' | NIAID
Descobreixen què fa funcionar les nostres “cèl·lules assassines”, que combaten infeccions i càncers
Aquestes cèl·lules són les primeres a arribar davant d'una amenaça i la mantenen a ratlla mentre arriben les defenses especialitzades

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa