MonPlaneta
Gran avenç per ajudar a regenerar cèl·lules de l’orella i evitar la sordesa

Un equip d’investigadors de la Universitat de Rochester, als Estats Units, han fet un gran avenç que podria ajudar a regenerar cèl·lules de l’orella i evitar la sordesa en el futur. En un article publicat a ‘Frontiers in Cellular Neuroscience’, expliquen com han aconseguit identificar els mecanismes que permeten que les aus i els peixos recuperin les cèl·lules ciliars coclears, apropant-se una mica més a aconseguir fer el mateix en mamífers i, finalment, en humans.

La causa més comuna de pèrdua d’oïda és la destrucció d’aquestes cèl·lules ciliars, les principals encarregades de detectar les ones sonores. En els mamífers no es poden regenerar, i és per això que l’exposició a sorolls massa forts de manera continuada acaba fent que, a la llarga, algunes persones s’hi sentin cada cop menys.

escoltar escoltant musica auriculars
Escoltar música massa forta pot destruir les cèl·lules ciliars i per perdre oïda | Pxhere

Un gen que activa la regeneració

En estudis anteriors s’havia observat que l’expressió d’un gen de creixement actiu, anomenat ERBB2, podia activar el creixement de noves cèl·lules ciliars en mamífers, però no se sabia ben be per què. Aquest gen activa una sèrie de processos cel·lulars en què les cèl·lules coclears es multipliquen i activen les cèl·lules mare del seu voltant perquè esdevinguin cèl·lules ciliars.

Ara per fi se sap com es duu a terme aquesta activació, un gran salt en aquest procés. Fent servir seqüenciació d’ARN en ratolins, els científics han comparat cèl·lules que tenien el gen ERBB2 molt actiu amb d’altres que no. Així han vist com l’ERBB2 promou el desenvolupament iniciant l’expressió de diverses proteïnes que són presents a les cèl·lules de la còclea, promovent la mitosi i posant en marxa el procés de regeneració.

Un descobriment que apropa curar la sordesa més habitual

En examinar aquest procés en ratolins adults, es va poder demostrar que l’expressió del gen ERBB2 dirigeix l’expressió de la proteïna SPP1 que és necessari per activar el receptor CD44 i que creixin noves cèl·lules ciliars. Aquest decobriment permet saber del cert que la regeneració no està retringida a les etapes més primerenques del desenvolupament dels mamífers sinó que es podria activar en adults, permetent-los recuperar l’oïda perduda.

Més notícies
Reproducció d'un anquilosaure | Wikimedia Commons
Els anquilosaures eren lents i sords, segons un estudi
Aquells dinosaures enormes, veritables fortaleses vivents cobertes de plaques i punxes, amaguen molts misteris
Els humans som capaços de reconèixer una melodia independentment del timbre, el to o la velocitat amb què sonin | Piqsels
Un equip català investiga com detecta el cervell la música que coneixem
Aquesta propietat és compartida amb altres animals, que la tenien abans que nosaltres
Les caretes són una de les moltes espècies de tortugues marines que estan amenaçades
Les tortugues marines es queden temporalment sordes pel soroll submarí
La contaminació acústica sota les aigües és un perill molt gran per a aquestes i moltes altres espècies
La lepra ha estat una malaltia temuda i estigmatitzada durant molts segles | jagaddery (Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0)
El bacteri de la lepra pot tenir el secret de la regeneració del cos humà
Un experiment amb animals ha mostrat com pot duplicar la mida del fetge amb teixits sans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa