MonPlaneta
Descobreixen què fa funcionar les nostres “cèl·lules assassines”, que combaten infeccions i càncers

Les anomenades “cèl·lules assassines” són una de les ajudes més importants que tenim l’organisme a l’hora de combatre problemes de salut com ara infeccions o càncers. Si els limfòcits T són cèl·lules especialitzades que ataquen problemes concrets, les “assassines naturals” (NK per les seves sigles en anglès) són les primeres que arriben al lloc i els mantenen a ratlla en primera instància. Formen part del sistema immunològic amb què naixem i des de bon principi aprenen a reconèixer i respondre els perills que amenacen el nostre cos. Saber què les fa funcionar, doncs, és un element molt important de la comprensió de les nostres defenses i que pot ser de moltíssima ajuda en el tractament de malalties molt diverses, fent, fins i tot, que es posin en marxa més aviat o que siguin més eficients.

Si es coneix perfectament quin és el metabolisme dels limfòcits T, en les cèl·lules NK això, fins ara, era tot un misteri. Un article a la revista ‘Cell Reports’, però, afirma que s’ha aconseguit esclarir-ho estudiant-les a l’interior d’animals i observant les diferències entre el seu funcionament i el dels limfòcits especialitzats. Així, s’ha vist que tots dos tipus de cèl·lules obtenen l’energia de la glicòlisi aeròbica, consistent a transformar la glucosa en lactat (àcid làctic), però que davant d’un problema de salut les cèl·lules NK acceleren aquesta transformació fins a cinc dies abans que ho facin els limfòcits T, indicant, efectivament, una resposta immunològica molt més ràpida.

Una cèl·lula NK (vermella) destruint una cèl·lula cancerosa (verda) | Wikimedia Commons

Això pot ser molt útil en estudis sobre, per exemple, la manera de fer-les servir com a teràpia immune contra càncers i altres malalties, com per exemple quan s’injecten en un pacient per donar més força a les seves defenses. Si es fan créixer massa ràpid, podrien tenir massa poca capacitat per dur a terme la glicosi aeròbica i, per tant, serien molt menys eficaces a l’hora d’ajudar a combatre una infecció o un càncer. Així doncs, saber aquesta part tan important de com funcionen podria facilitar el tractament de molts problemes de salut, fent que aquesta teràpia tingui més efecte i es pugui emprar en molts més pacients.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa