MonPlaneta
Identifiquen el primer contagi de Covid d’un cèrvol a un humà
  • CA

Un estudi prepublicat afirma que ha detectat el primer cas de contagi de la Covid-19 d’un cèrvol a un humà. Durant els darrers mesos, s’ha alertat diverses vegades de la propagació descontrolada del SARS-CoV-2 entre aquests animals en algunes zones dels Estats Units, que se suma a d’altres, com ara els visons o els rosegadors, que podrien convertir-se en un reservori del patogen i fer-lo tornar en qualsevol moment.

El contagi, en aquest cas, ha estat identificat al Canadà, on les autoritats van començar a analitzar els animals en busca del virus a finals de 2021 i on, sembla, els nivells de presència del virus és molt més baixa que al sud de la frontera, als Estats Units, on les xifres són més alarmants. En qualsevol cas, la circulació del virus entre altres espècies, especialment salvatges, és un risc no només perquè en manté la presència sinó perquè obre la possibilitat que muti i que, en tornar als humans, provoqui símptomes diferents i el sistema immunològic tingui dificultats per combatre’l fins i tot si té defenses contra el SARS-CoV-2 original i les seves variants humanes.

Un exemplar de cèrvol de cua blanca, l’espècie d’on el SARS-CoV-2 es pensa que ha tornat als humans | Pxhere

Múltiples mutacions

Aquesta és, precisament, la preocupació més gran dels investigadors. En analitzar el genoma dels virus obtinguts dels cèrvols canadencs, van adonar-se que tots havien mutat prou com per diferenciar-se tant dels virus humans com la primera variant humana de l’òmicron. El parent més proper que han trobar, de fet, és una variant que va passar dels humans als visons a l’estat nord-americà de Michigan i que va ser detectada fa un any. Les diferències amb aquesta, però, també són molt importants: 76 mutacions més.

Un indici de tornada als humans

Un dels genomes analitzats va ser, justament, el que va alertar els científics, perquè tenia elements en comú amb el d’una persona a qui es van extreure mostres durant el mateix període de temps i al mateix indret i que, a més, havia tingut contacte amb cèrvols. És per això que conclouen que, en algun moment, el virus podria haver saltar d’aquests animals un altre cop a les persones. Per sort, l’estudi també va comprovar que, de moment, la proteïna espiga de la Covid dels cèrvols continua sent neutralitzada pels anticossos generats per les persones vacunades i, per tant, encara no és un problema pels humans. La situació, però, podria canviar en qualsevol moment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa