MonPlaneta
Les variants de la Covid ja poden infectar ratolins
  • CA

El virus de la Covid, tal com va aparèixer a la Xina a finals de 2019, no podia infectar ratolins, però algunes de les seves variants sí que tenen aquesta capacitat. Segons un estudi publicat a la revista ‘Viruses’, tant la variant Alfa, coneguda inicialment com a “variant britànica”, com la Beta, coneguda inicialment com a “variant sud-africana” sí que poden reproduir-se als pulmons de ratolins salvatges.

De fet, si fins ara s’havia pogut experimentar amb el SARS-CoV-2 original amb ratolins és perquè aquests animals havien estat modificats genèticament per tal de poder ser infectats pel virus. Així doncs, l’evolució del virus ha fet que ara els ratolins normals i corrents també puguin ser infectats.

Ratoli de camp | D.P.
Ratoli de camp | D.P.

D’una banda això pot resultar avantatjós per a la investigació mèdica, perquè ara els ratolins poden ser un model útil per conèixer millor el virus i els seus efectes, fins i tot a llarg termini, i també per provar possibles tractaments. De l’altra banda, però, això suposa un risc important que el virus continuï circulant, propagant-se i fins i tot mutant en rosegadors, molts dels quals viuen a prop de grans concentracions de persones.

Aquesta possibilitat se suma a la que ja presenten altres animals, com els cèrvols, els goril·les, els grans felins, els hipopòtams, els visons… tots ells animals que s’han convertit en possibles reservoris de la Covid-19 i també en espècies on el virus pot mutar i, després, tornar a passar a les persones, amb resultats totalment imprevisibles.

Ratoli de laboratori
Ratoli de laboratori

Després dels resultats obtinguts examinant les variants Alfa i Beta, els investigadors estan estudiant si les variants que van aparèixer posteriorment, especialment la Delta i l’Òmicron, també tenen la capacitat d’infectar ratolins salvatges. Quan es tiguin els resultats es podrà conèixer millor tant l’evolució del virus com, també, quin perill suposen aquests animals si esdevenen portadors del patogen.

Més notícies
La brama del cèrvol
La Covid s’ha estès de manera alarmant entre els cérvols
La salut dels humans està íntimament relacionada amb els animals, que poden ser font de noves variants
Dos lleopards de les neus en un zoològic | Wikimedia Commons
Tres lleopards de les neus moren de Covid a un zoo dels Estats Units
Els tigres del parc, que també s'havien infectat, sembla que s'han recuperat completament
Una veïna passejant la seva mascota. Imatge d'arxiu.
Fures, gats, civetes i gossos, els animals més susceptibles al coronavirus
El Centre de Regulació Genòmica no troba casos d'infecció en ratolins, rates, porcs, pollastres i ànecs

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa