Els científics fan una crida a protegir els grans simis de l’amenaça del coronavirus

Per la seva proximitat amb els humans, el virus podria mutar fàcilment i afectar aquests animals, molts dels quals ja estan en perill greu d'extinció, amb conseqüències catastròfiques

Goril·la

Goril·la | Pixnio

Els experts en conservació de fauna salvatge han fet una crida a prendre mesures urgents per protegir els grans simis, els nostres parents més propers, de l’amenaça que podria suposar per a ells la pandèmia mundial del nou coronavirus. En una carta publicada a la revista ‘Nature’, els científics demanen que s’iniciïn accions contundents per impedir que els goril·les, ximpanzés, bonobos i orangutans que encara queden en estat salvatge entrin en contacte amb el virus, ja que un salt de la nostra espècie a la seva podria ser un risc fatal per a la seva supervivència.

Una cria d’orangutan de Borneo | Pixabay

Actualment, la pèrdua d’hàbitats i la caça furtiva són els principals perills a què s’enfronten aquests animals, molts dels quals ja són en perill greu d’extinció, i un virus potencialment mortal podria causar un dany irreparable. De fet, les malalties infeccioses són la tercera amenaça més gran per a alguns grans simis, ja que no se sap quin efecte poden tenir els virus humans si fan el salt a les seves espècies. L’ebola ha matat milers de goril·les i ximpanzés a l’Àfrica i, a més, se sap que aquests darrers poden agafar el refredat comú dels humans, causat per un coronavirus. En el cas contrari, per exemple, les diverses soques dels virus de la immunodeficiència humana (VIH) van tenir l’origen en virus dels ximpanzés i altres espècies que en ells no són patogènics però que en passar a nosaltres van iniciar la pandèmia global de la SIDA.

Un ximpanzé ferit | D.P.

Així doncs, els experts afirmen que cal prendre mesures preventives per reduir el risc de contacte entre el nou coronavirus i aquests animals. Això inclou aturar el turisme, reduir la recerc científica, anar amb molta cura amb els programes de reintroducció d’exemplars d’aquestes espècies però també posar fre a tots els projectes d’obres públiques o d’extracció de matèries primeres als seus hàbitats. En resum: que tants humans com sigui possible es retirin de les zones on viuen grans simis.

Nou comentari