MonPlaneta
Creen una crema solar millor que les actuals i que no intoxica els coralls

Un equip d’investigadors ha anunciat la creació d’una crema solar que no només més més efectiva que les actuals sinó que, a més, no és tòxica per als coralls ni les algues. Es tracta d’un prototip de filtre ultravioleta presentat en un article a ‘Cell Reports Physical Sciences’ i que els seus creadors esperen que obri la porta a una nova generació d’aquests productes.

Impedeix el pas de la radiació però no penetra als teixits

Segons expliquen, aquesta crema ha estat elaborada fent servir la polimerització, per tal de crear molècules grans que continuen impedint el pas a la radiació però que són massa grosses per penetrar a l’interior dels teixits. Així, suposa un primer intent de crear filtres per a la radiació ultravioleta que siguin respectuosos amb el medi ambient, especialment amb els coralls, ja que les cremes solars són una de les amenaces per a la seva supervivència.

Els coralls del món estan degradant-se i emblanquint-se a causa de la contaminació i el canvi climàtic | AIMS
Els coralls del món estan degradant-se i emblanquint-se a causa de la contaminació i el canvi climàtic | AIMS

Els investigadors van fer servir reaccions químiques per generar aleatòriament diverses molècules amb forma d’anell i una estructura semblant a l’avobenzona, un filtre ultravioleta existent. Després, amb una segona reacció química, van enllaçar aquestes molecules en combinacions diferents, creant tot de polímers a partir dels quals triar quin era el millor candidat.

Grans resultats de les proves en ratolins i coralls

La capacitat d’impedir cremades causades pel sol del polímer seleccionat va ser posada a prova en ratolins. Els resultats apunten que és força més efectiu que l’oxibenzona i l’avobenzona i també que dues cremes solars actualment a la venda. A més, també és més segur, ja que els ratolins no van absorbir-lo a través de la pell i tampoc van patir cap inflamació ni dany de cap tipus.

Crema solar | Pixabay
Crema solar | Pixabay

En provar els efectes d’aquest producte als coralls i les algues, dos grups d’organismes que són intoxicats per les cremes solars actuals, es va demostrar que no pateixen cap tipus d’efecte mentre que, per exemple, els mateixos coralls s’emblanqueixen i moren després d’entre 6 i 20 dies d’exposició a l’oxibenzona.

L’únic gran inconvenient

L’únic problema d’aquest polímer, però, és que la seva estructura química fa que no sigui biodegradable. No obstant això, el seu desenvolupament es considera un primer pas cap a la creació de cremes solars totalment respectuoses amb el medi ambient. De fet, els investigadors volen continuar treballant en aquest sentit, per bé que el polímer actual també mirarà de ser introduït a les cremes solars per, com a mínim, deixar d’enverinar dos organismes tan importants com les algues i els coralls.

Més notícies
La crema solar protegeix de gran part dels efectes nocius de la radiació solar, però no de tots
Un antioxidant natural podria augmentar l’eficàcia de les cremes solars
Neutralitza els radicals lliures dels raigs UVA i també un altre element encara més perillós
Les Rock Islands de la República de Palau
Palau, primer país que prohibeix la crema solar per la seva toxicitat
La república del Pacífic es converteix en el primer estat del món a fer-ho. La mesura té com a objectiu protegir els ecosistemes marins d'alguns dels components d'aquestes locions
Algunes verdures tenen grans quantitats de carotenoides de manera natural, un dels elements que ajuda a protegir la pell
La dieta basada en vegetals protegeix del sol i millora la salut de la pell
A més de la vitamina D, la C,E, B3 i A també hi juguen un paper fonamental
Orsted vol aconseguir que els coralls creixin a la base de les seves turbines marines, creant ecosistemes nous | Orsted
Una prova pilot vol fer créixer corall a les turbines eòliques marines
El gegant Orsted duu a terme una operació pionera que, si té èxit, podria ajudar molt la biodiversitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa