MonPlaneta
Palau, primer país que prohibeix la crema solar per la seva toxicitat
  • CA

La República de Palau, a l’oceà Pacífic, s’ha convertit en el primer país que prohibeix la compravenda i l’ús de cremes solars que tenen efectes perjudicials en els coralls i la vida marina. Des del primer de gener d’aquest 2020, tots els productes d’aquest tipus que continguin elements força habituals en les locions solars, com l’oxibenzona, estan totalment prohibits al país. El president d’aquest estat de Micronèsia, Tommy Remengesau, ha justificat aquesta mesura afirmant que “hem de viure i respectar el medi ambient perquè és el niu de la vida”.

Amb una població d’uns 20.000 habitants, la República de Palau comprèn centenars de petites illes i és coneguda per ser un paradís per als submarinistes. Per protegir els ecosistemes marins, aquesta prohibició, que va ser anunciada fa dos anys, inclou qualsevol crema solar que contingui algun dels 10 elements d’una llista on, a més de l’oxibenzona, també hi ha l’octinoxat, tots dos productes químics que absorbeixen la radiació ultraviolada i que són tòxics per als exemplars més joves de moltes espècies marines. De fet, aquestes substàncies han estat trobades als hàbitats més delicats del país i a l’organisme d’alguns dels seus habitants més amenaçats.

Després de Palau, prohibicions d’aquest tipus també seran implementades a Hawaii (Estats Units), a les Illes Verges (Estats Units) i a l’illa caribenya de Bonaire, que pertany als Països Baixos. Des que es van començar a anunciar aquestes mesures, el número de cremes solars que contenen els productes tòxics inclosos a la llista està baixant i, segons els darrers estudis, només les contenen la meitat de les que es comercialitzen. Tal com detalla, España Diario en aquesta notícia, l’any 2018, la meitat d’aquest tipus de cremes contenien els 10 químics contemplats a la llista realitzada per la Fundació Internacional d’esculls de corall.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa