MonPlaneta
La caça furtiva de tortugues marines ha baixat moltíssim els últims 20 anys

La caça furtiva de tortugues marines és una amenaça menys greu del que era fins ara, segons afirma un estudi publicat a ‘Global Change Biology’. Durant els darrers 20 anys, les captures il·legals han caigut enormement i, a més, la majoria de les que es duen a terme a dia d’avui són a zones on les poblacions de tortugues marines estan relativament en bon estat. Unes dades que donen esperances per a la supervivència d’aquests animals, que pateixen múltiples amenaces.

Aquesta anàlisi és la primera que es fa arreu del món, i es basa en el número de tortugues adultes que han entrat al mercat negre. Segons l’article, entre 1990 i 2020 es van capturar aproximadament un milió de tortugues marines de manera il·legal, però entre 2010 i 2020 la xifra va caure un 30% respecte la dècada anterior. A més, tot i que les xifres semblen molt grosses, a dia d’avui la caça furtiva no està tenint un impacte negatiu en les poblacions, si més no a escala global.

La tortuga verda gairebé havia desaparegut de les illes Caiman | prilfish / Flickr
La tortuga verda continua sent una de les més amenaçades | prilfish / Flickr

Un augment constant de les captures

Les tortugues marines i els seus ous han estat una font d’aliment i de matèries primeres durant milers d’anys. No obstant això, l’augment de la demanda de productes elaborats amb aquests animals ha fet augmentar moltíssim les captures durant els darrers dos segles i les poblacions han disminuït notablement. A dia d’avui, sis de les set espècies de tortugues marines del món estan amenaçades d’extinció a causa d’una combinació d’aquestes captures il·legals, les accidentals a causa de les xarxes de pesca i la destrucció dels seus hàbitats, entre d’altres.

Una frenada esperançadora

Per a aquest estudi, els investigadors van enquestar experts en tortugues marines i van repassar documents de governs, ONGs i científics per calcular quants d’aquests animals es capturaven il·legalment cada any. Així és com van arribar a la xifra d’1,1 milions de captures entre 1990 i 2020, el 90% de les quals van anar a parar a la Xina i el Japó. Pel que fa a les espècies, sembla que les més afectades són la tortuga verda, en perill d’extinció i que es caça per la seva carn, i la tortuga carei, molt preuada per la bellesa de les seves closques.

Tortugues caretes acabades de néixer

No obstant això, les mateixes dades també apunten que, si entre 2000 i 2010 es caçaven unes 61.000 tortugues cada any, entre 2010 i 2020 la xifra va caure a 44.000, amb la pressió concentrada especialment a zones amb poblacions grosses i amb una diversitat genètica considerable. Això no vol dir, és clar, que no s’hagi de tenir en compte les amenaces a algunes poblacions concretes. De fet, aquest estudi pot ajudar a concentrar els esforços allà on pateixen més.

Més notícies
Els paquets de cocaïna trobats a cap Canaveral | Força Espacial dels Estats Units

Una inspectora de nius de tortuga troba 1,2 milions en cocaïna a la platja d’una base de la NASA

Les autoritats militars van arribar ràpidament per comissar la partida, que ha estat entregada a les autoritats federals
:  - Mobile
Les restes de la tortuga trobada a les ruïnes de Pompeia amb un ou al costat | Parc Arqueològic de Pompeia

Descobreixen una tortuga ‘embarassada’ sepultada a les restes de Pompeia

La troballa dóna molta informació sobre els darrers anys abans de la gran erupció
:  - Mobile
La tortuga Fernanda és la primera de la seva espècie que es troba des de 1906 | Universitat de Princeton

Trobada a les Galàpagos una tortuga gegant que es considerava extingida

És la primera vegada que se'n descobreix una en més d'un segle
:  - Mobile
Exemplar adult de tortuga careta  | Pxfuel

El 94% de tortugues capturades per error a Tarragona tornen al mar

A la Confraria de la Ràpita, en el que duem d'any, se n'han pescat 42
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa