MonPlaneta
Aconsegueixen clonar ratolins a partir de cèl·lules cutànies liofilitzades

Un equip d’investigadors liderats per la Universitat de Yamanashi, al Japó, ha anunciat mitjançant un article a ‘Nature Communications’ que ha aconseguit, per primera vegada, clonar ratolins a partir de cèl·lules cutànies liofilitzades. Aquesta fita pot permetre, d’ara endavant, emmagatzemar cèl·lules de la pell d’espècies en perill per tal de clonar-los i augmentar-ne la diversitat genètica si, en el futur, s’apropen a un coll d’ampolla perillós.

Salvar espècies amenaçades

Quan les seves poblacions disminueixen, moltes espècies comencen a patir problemes d’endogàmia, que augmenten les probabilitats de defectes de naixement però també les fan més vulnerables a altres amenaces, com ara les malalties. Per tant, la pressió que pateixen és cada cop més gran.

És per això que la clonació és una opció per restaurar la varietat genètica, però hi ha diversos problemes. D’una banda, la conservació de cèl·lules en nitrogen líquid és cara i arriscada. De l’altra, l’esperma liofilitzat es pot fer servir per crear clons, però no es pot obtenir de tots els animals.

Amanda Nash treballant al laboratori | Rice University
La tasca dels investigadors ha estat complexa però han obtingut resultats esperançadors | Rice University

Un mètode prometedor

Així doncs, conservar cèl·lules liofilitzades podria permetre emmagatzemar recursos genètics de manera barata i segura. D’aquesta manera, fins i tot els països en vies de desenvolupament tindrien una manera de conservar el seu patrimoni genètic sense haver de dependre de l’exterior. A més, aquesta tecnologia també pot permetre, fins i tot, crear femelles per reviure una espècie en cas que arribi el moment en què només quedin mascles vius.

En aquest darrer avenç, els investigadors van liofilitzar cèl·lules de la pell de la cua d’uns ratolins i les van guardar durant fins a nou mesos abans de fer-les servir com a base per crear clons. Els processos de liofilització van matar les cèl·lules, sí, però els científics es van adonar que encara podien crear embrions clonats insertant les cèl·lules mortes a l’interior d’òvuls de ratolí a què s’havia extret el nucli.

Aquests embrions primigenis, anomenats blastòcits, van ser emprats per crear cèl·lules mare que, a la vegada, van tornar a ser clonades, insertades en òvuls de ratolí sense nucli. Aquests embrions, ara sí, van ser implantats en ratolins femella, que els van gestar. Així és com va néixer la Dorami, la primera ratolí nascuda per aquest mètode, que va ser batejada en honor a la germana petita de Doraemon i a qui van seguir 74 ratolins clonats més. Per provar que els ratolins fossin fèrtils, a més, nou femelles i tres mascles van ser aparellats amb ratolins normals, sense que hi hagués problemes.

El panda vermell està amenaçat per múltiples perills que poden dur-lo a l'extinció | Wikimedia Commons
El panda vermell està amenaçat per múltiples perills que poden dur-lo a l’extinció | Wikimedia Commons

Obstacles a superar

No obstant això, el procés és considerat ineficient, perquè liofilitzar les cèl·lules danya l’ADN i la ràtio d’èxit a l’hora de crear mascles i femelles de ratolí sans va ser només d’entre un 0,2% i un 5,4%. En alguns casos, de fet, fins i tot es va arribar a perdre el cromosoma Y, fent que la clonació d’un ratolí mascle resultés en el naixement d’una femella.

No obstant això, el mètode podria ser emprat, com hem vist, per crear femelles viables en el cas d’espècies on només queden mascles vius, permetent preservar-les de manera “natural” fent que aquestes femelles s’aparellessin amb els mascles restants. És per això que els investigadors consideren tan important emmagatzemar el material genètic de les espècies amenaçades, no només estrictament per la seva supervivència sinó, també, per garantir-ne la varietat genètica. Si liofilitzar cèl·lules esdevé una opció viable, seria un avenç importantíssim.

Més notícies
Aquest és l'estat en què hauria quedat el Banc de Recursos Genètics de Plantes d'Ucraïna després dels atacs russos

Rússia destrueix part del Banc Genètic de Plantes d’Ucraïna

És una de les institucions d'aquest tipus més grans del món i conté més de 160.000 llavors, algunes de les quals úniques
:  - Mobile
L'anàlisi del genoma de les poblacions humanes mostra marques clares dels moments en què el seu número va caure enormement

Els genomes de molts grups humans estan marcats per catàstrofes passades

La seva anàlisi revela proves d'esdeveniments fundador, quan les seves poblacions van caure en picat
:  - Mobile
La vida als mars i oceans del nostre planeta està greument amenaçada pels efectes del canvi climàtic | NASA

La vida marina s’encamina cap a una extinció massiva

Si l'aigua continua escalfant-se, la majoria d'animals que viuen als oceans podrien morir
:  - Mobile
Les tortugues són una de les famílies de rèptils que corren més perill d'extinció | ACN

El 20% d’espècies de rèptils estan amenaçades d’extinció

Les tortugues i els cocodrils són les famílies que estan més en perill
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa