MonPlaneta
Els genomes de molts grups humans estan marcats per catàstrofes passades
  • CA

El genoma de moltes poblacions d’humans mostren indicis de catàstrofes passades, conclou un nou estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Berkeley (Estats Units) i publicat a la revista ‘PLOS Genetics’. Aquests ‘esdeveniments fundador’, que tenen lloc quan un número petit de persones comença a crear una nova població, poden dur a una diversitat genètica baixa i, també, a un augment del risc d’algunes malalties genètiques.

Causes molt diverses

La raó d’aquest tipus d’esdeveniments pot ser diversa: des d’una reducció enorme en la població a causa d’una guerra o una malaltia al fet que un entorn aïllat, com ara una illa, fos colonitzada per un grup petit d’individus. Tot i que sabem que l’efecte fundador pot tenir impactes molt grans, no tenim gaire informació de com han marcat l’evolució ni dels humans ni d’altres espècies.

Seqüència d'ADN | Amy Taylor / Flickr
Les grans reduccions de població resulten en una diversitat genètica reduïda que pot provocar una major prevanença d’algunes malalties hereditàries | Amy Taylor / Flickr

Més de 450 poblacions estudiades

És per això que els responsables d’aquest estudi han fet servir una eina, anomenada ASCEND, per fer anàlisis genòmiques i estimar el moment i la força dels esdeveniments fundadors en unes 460 poblacions humanes d’arreu del món. En més de la meitat dels casos, han trobat proves d’esdeveniments fundador més o menys recents, inclosos la majoria de grups de caçadors recol·lectors, nòmades i indígenes estudiats.

Una ajuda per buscar malalties hereditàries

Normalment, els esdeveniments fundador s’associen a l’aïllament geogràfic, l’estil de vida o la pràctica cultural de casar-se a dins del propi grup o fins i tot religió. Els grups pateixen un efecte fundador fort poden tenir un risc alt d’algunes malalties genètiques, i és per això que poblacions com els jueus ashkenazis, de què cinc milions de membres van ser assassinats durant l’Holocaust; o els finesos, fundats per una migració d’un grup reduït de persones, es fan proves genètiques per comprovar si corren perill.

Més enllà d’aquestes poblacions, però, els investigadors n’han trobat d’altres, com ara nadius d’Amèrica i d’Oceania i també grups del sud d’Àsia, que mostren indicis d’haver patit esdeveniments fundador encara més extrems que els dels jueus ashkenazis i que, per tant, també podrien beneficiar-se molt de fer-se proves genètiques buscant la seva predisposició a alguns problemes de salut que poden ser molt greus.

Més notícies
Esquelet i reproducció home de Neandertal al Museu Nacional de Ciència i Natura de Tòquio (Japó)
Una nova tècnica pot identificar gens heretats dels neandertals o d’altres homínids
Aquestes restes genètiques de cosins extingits poden afectar el metabolisme i el sistema immunitari
La nostra alimentació podria estar molt més influenciada pels gens del que ens imaginem
Quin menjar ens agrada té un component genètic que pot afectar-nos la salut
Com percebem els sabors és al nostre ADN i això influeix la dieta
L'Alzheimer és un problema de salut global cada cop més estès | Piqsels
Troben 75 factors de risc genètic de patir Alzheimer
El descobriment, amb participació catalana, obre noves vies pel seu diagnòstic i tractament
Investiguen els defectes genètics ocults relacionats amb malalties greus de la població europea
Heretar-los dels dos progenitors pot provocar problemes de salut molt greus. | Les investigacions apunten que cada persona duu entre dos i quatre d'aquests gens "defectuosos"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa