Els veterinaris del Royal Veterinary College d’Anglaterra han fet una crida a deixar de comprar bulldogs –anglesos i francesos– i també carlins fins que s’aconsegueixin arreglar els problemes derivats de la seva selecció artificial. En un article publicat a la pàgina web de la BBC, els experts consideren que el disseny actual d’aquestes races els condemnen a “una vida de patiment” i riscos molt importants per a la salut.
La popularitat ha fet aberrants aquestes races
Així doncs, l’organ col·legiat dels veterinaris britànics ha demanat que es prenguin mesures urgents per modificar aquestes races i que es deixin de promocionar a les xarxes socials, ja que el seu augment de popularitat durant les darreres dècades també ha fet que se seleccionessin els seus trets físics més extrems, com ara les cares planes o els cossos molt curts, que els han fet encara més susceptibles a patir problemes de salut i els ha convertit en una versió aberrant del que havien estat.
Així, per exemple, el bulldog anglès havia estat, tradicionalment, una raça musculosa i atlètica, però la seva popularització com a mascota ha tendit a fer que tinguessin el crani més curt, la mandíbula inferior més sortida, plecs a la pell… És per això que, en diversos països, la cria d’algunes d’aquestes races està prohibida.

La solució: cria responsable i proritzar la salut del gos i no Instagram
El problema, però, segons explica la BBC citant el Kennel Club, l’organisme encarregat de la selecció i estandarització de les races de gos, és que la prohibició només pot aconseguir l’efecte no desitjat de soterrar el problema. El que caldria és, al contrari, criar aquestes races més delicades de manera responsable, tenint en compte la seva salut per donar-los una qualitat de vida millor.
Un factor molt important, conclouen, seria que les persones deixessin de triar els gossos només pel seu aspecte, influenciats pels famosos i per les xarxes socials, i busquessin criadors que, amb totes les eines a la mà, prioritzessin la salut d’aquestes races, sense exagerar els seus trets característics.