MonPlaneta
Demanen deixar de comprar bulldogs i carlins fins que s’arreglin les races
  • CA

Els veterinaris del Royal Veterinary College d’Anglaterra han fet una crida a deixar de comprar bulldogs –anglesos i francesos– i també carlins fins que s’aconsegueixin arreglar els problemes derivats de la seva selecció artificial. En un article publicat a la pàgina web de la BBC, els experts consideren que el disseny actual d’aquestes races els condemnen a “una vida de patiment” i riscos molt importants per a la salut.

La popularitat ha fet aberrants aquestes races

Així doncs, l’organ col·legiat dels veterinaris britànics ha demanat que es prenguin mesures urgents per modificar aquestes races i que es deixin de promocionar a les xarxes socials, ja que el seu augment de popularitat durant les darreres dècades també ha fet que se seleccionessin els seus trets físics més extrems, com ara les cares planes o els cossos molt curts, que els han fet encara més susceptibles a patir problemes de salut i els ha convertit en una versió aberrant del que havien estat.

Així, per exemple, el bulldog anglès havia estat, tradicionalment, una raça musculosa i atlètica, però la seva popularització com a mascota ha tendit a fer que tinguessin el crani més curt, la mandíbula inferior més sortida, plecs a la pell… És per això que, en diversos països, la cria d’algunes d’aquestes races està prohibida.

Els carlins són una altra de les races condemnades a una vida de patiment per satisfer els criteris estètics dels propietaris i la pressió de les xarxes socials | Pixabay
Els carlins són una altra de les races condemnades a una vida de patiment per satisfer els criteris estètics dels propietaris i la pressió de les xarxes socials | Pixabay

La solució: cria responsable i proritzar la salut del gos i no Instagram

El problema, però, segons explica la BBC citant el Kennel Club, l’organisme encarregat de la selecció i estandarització de les races de gos, és que la prohibició només pot aconseguir l’efecte no desitjat de soterrar el problema. El que caldria és, al contrari, criar aquestes races més delicades de manera responsable, tenint en compte la seva salut per donar-los una qualitat de vida millor.

Un factor molt important, conclouen, seria que les persones deixessin de triar els gossos només pel seu aspecte, influenciats pels famosos i per les xarxes socials, i busquessin criadors que, amb totes les eines a la mà, prioritzessin la salut d’aquestes races, sense exagerar els seus trets característics.

Més notícies
Descoberta la mutació que fa que hi hagi gossos de mides tan diferents
La variabilitat de tamany en els cànids és la més gran de tots els mamífers
Dibuix europeu del segle XIX d'un llop japonés | Domini Públic
El llop japonés pot tenir la clau que expliqui l’origen dels gossos
Aquesta espècie extingida fa un segle té més en comú amb els gossos que cap altre cànid
Saps realment quan està angoixat, el teu gos? | Wikimedia Commons
Quins sorolls quotidians estressen el teu gos sense que ho sàpigues
Sovint entendre què passa als nostres companys és més difícil que no ens pensem
La cara de Dogor ha estat increïblement ben conservada pel permagel
Un cadell de 18.000 anys trobat a Sibèria podria ser el gos més antic que es coneix
Els científics estan examinant-lo per determinar a quina espècie pertany l'animal, que ha estat desenterrat del permagel en un estat de conservació quasi perfecte

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa