MonPlaneta
La UB acull un congrés internacional pioner en l’estudi del cervell

La Facultat de Medicina i Ciència de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB) acull, aquest dimecres 9 i fins dijous 10 de novembre el primer Congrés Internacional Multi-Brain, un fòrum científic pioner en l’estudi del cervell que abordarà la complexitat de la recerca en òrgans sans, malalts i artificials, amb una perspectiva integradora que permeti desxifrar la funció cerebral humana. Una trobada que vol abordar quines són les fronteres del coneixement humà.

Prop de 300 neurocientífics d’arreu del món

El Multi-Brain, en aquesta primera edició, reunirà prop de 300 neurocientífics d’arreu del món en una proposta organitzada per un comitè d’experts de l’Institut de Neurociències de la UB (UBNeuro). Les preguntes a què miraran de respondre o sobre les quals, com a mínim, reflexionaran, són molt importants. La neurotecnologia és la nova revolució en l’estudi del cervell? Què en sabem, de la plasticitat sinàptica en malalties neurodegeneratives? Quins factors psicològics poden potenciar la resiliència cognitiva? Com s’aplica la innovació digital en salut mental? La realitat immersiva pot ser eficaç en la neurorehabilitació?

El congrés aplegarà experts d’arreu el món i també pacients, en una convocatòria pionera | Universitat de Barcelona
El congrés aplegarà experts d’arreu el món i també pacients, en una convocatòria pionera | Universitat de Barcelona

La inauguració d’aquest nou fòrum tindrà lloc aquest dimecres a les 9:15 al Paranimf de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB. Hi participaran el rector, Joan Guàrdia; el catedràtic i director de l’UBNeuro, Jordi Alberch; el degà de la facultat, Antoni Trilla; i la delegada de Ciències i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, Júlia Miralles. A continuació, en la sessió plenària, el catedràtic David Bartrés-Faz presentarà la conferència ‘Translation of neuroscience beyond academia’ a càrrec de Michael Valenzuela, expert de la Universitat de Nova Gal·les del Sud, a Austràlia.

Les descobertes més innovadores en neurociència

Al congrés s’hi presentaran les descobertes més innovadores en neurociència des d’una perspectiva translacional, incloent la recerca bàsica al laboratori, els estudis clínics amb pacients i la transferència de coneixements per beneficiar tota la societat. Així, serà una plataforma d’experts de diversos àmbits –medicina, psicologia, farmàcia, química, física, matemàtiques, enginyeria i informàtica– i també pacients. Amb això es volen compartir els nous descobriments i generar sinèrgies per avançar en el coneixement del cervell.

El Parkinson s'ha relacionat amb la mort d'un tipus concret de cèl·lules del cervell que es desconeixia fins fa ben poc | NIH
Els científics presentaran les seves descobertes i debatran com fer que beneficiïn tota la societat | NIH

Al ‘Multi-Brain’ hi està previst que hi participin experts tan prestigiosos com Míriam Pérez Cruz (Institut de Recerca Sant Joan de Déu), Nicolai Franzmeier (Universitat Ludwig Maximilian de Munic), Jesús Rodrigo (Confederació Espanyola d’Alzheimer), Cristoph Guger (G.Tec Medical Engineering) i Xavier Boix (Institut de Tecnologia de Massachusetts).

Trasllat de coneixements entre l’acadèmia i la indústria

Una part important del congrés estarà centrada en el trasllat de coneixements entre l’acadèmia i la indústria, amb una sessió moderada per la catedràtica Petia Radeva amb presentacions d’empreses neurotecnològiques nord-americanes (Google), europees (Tobii) i estatals (INBRAIN Neuroelectronics, Bit Brain, Broomx, Neuroelectrics) sobre com aplicar les noves tecnologies a l’estudi del cervell. La sessió de clausura la conduirà el catedràtic Jordi Alberch i comptarà amb l’expert internacional en la matèria Rafael Yuste, de laUniversitat de Colúmbia, que pronunciarà una conferència anomenada “Neurotecnologia: una revolució imminent en ciència, medicina i societat”.

Més notícies
Escàner cerebral

La vida pot passar-nos realment per davant just abans de morir

Un accident ha permès aconseguir dades que apunten que aquest fet, considerat gairebé saviesa popular, passa de debò
:  - Mobile
La manera com es rep, s'envia i es processa la informació a cada regió del cervell podria ser un element importantíssim per entendre 'allò que ens fa humans'

Un nou estudi dóna una explicació sorprenent a la intel·ligència humana

La comparació del nostre cervell amb el d'altres primats mostra unes diferències de funcionament molt importants
:  - Mobile
La mala supressió dels records que ens produeixen por és un element clau en el desenvolupament d'alguns trastorns mentals

Descobreixen com ho fa el cervell per suprimir els records que ens fan por

La troballa podria servir per tractar problemes com l'anxietat o fins i tot la síndrome d'estrès posttraumàtic
:  - Mobile
Els humans som capaços de reconèixer una melodia independentment del timbre, el to o la velocitat amb què sonin | Piqsels

Un equip català investiga com detecta el cervell la música que coneixem

Aquesta propietat és compartida amb altres animals, que la tenien abans que nosaltres
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa