MonPlaneta
Troben una tomba romana amb un ‘conjur’ per impedir que el mort s’alcés

Un equip d’arqueòlegs que excavava un jaciment funerari romà a l’actual Turquia ha descobert unes restes que mostren una pràctica ritual molt inusual. Segons sembla, estaven cobertes de rajoles, calç viva i claus doblegats, i els investigadors, en un article publicat a ‘Antiquity’, afirmen que és probable que tot plegat correspongui a un ‘conjur’ per impedir que el finat tornés a alçar-se.

Altres proves d’enterraments de ‘vampirs’

Normalment, el romans de l’època cremaven els seus morts en una pira i col·locaven les restes a la tomba. En aquest cas, però, tot plegat sembla un exemple molt antic dels coneguts com a enterraments de ‘vampirs’ que, de tant en tant, apareixen a diversos indrets del món, principalment a l’Europa Central i de l’Est. No obstant això, a més d’exemples com el d’una dona del segle XVII trobada el 2022 a Polònia, enterrada amb una fulla sobre el coll perquè no s’aixequés, també hi ha mostres de pràctiques semblants a l’època romana, com les restes d’un nen de 10 anys, mort de malària al segle V, que va ser enterrat amb una roca a la boca.

Els claus doblegats han donat molts indicis als investigadors | Sagalassos Archaeological Research Project
Els claus doblegats han donat molts indicis als investigadors | Sagalassos Archaeological Research Project

Indicis de pràctiques poc comunes

Les restes cremades, que inclouen teixits, mostren que la persona morta anava vestida o amortallada en ser cremada. A més, també hi havia altres objectes, com una moneda del segle II, algunes restes de ceràmica del segle I, dues urnes de vidre i un objecte desconegut d’os i bronze. Tot plegat apunta que va ser enterrada, doncs, seguint part dels ritus funeraris habituals.

La presència de 41 claus trencats i doblegats, però, va sorprendre els autors i els fa pensar que van ser col·locats expressament. Res indica que fossin claus del taüt, que normalment es troben intactes, i tampoc no eren part de la pira funerària, sinó que van ser escampats posteriorment per formar una ‘barrera màgica’ com la que expliquen alguns textos antic que servien per protegir dels malsons o protegir contra malalties.

Dues hipòtesis i una de preferida

Els autors tenen dues hipòtesis sobre això. O bé volien protegir el mort dels mals de l’altra vida, o bé protegir els vius de la seva acció malèfica més enllà de la mort. Aquesta segona idea és la preferida pels investigadors, que apunten que l’ús de les restes de rajoles podria ser un pes per impedir que s’aixequés. Pel que fa a la calç viva, es va fer servir fins el segle XIX per impedir que la miasma dels cossos en descomposició escampés malalties. La combinació de tot plegat, però, fa pensar que els qui van enterrar aquesta persona tenien por que tornés a la vida i els perseguís.

Més notícies
Un taüt de micelis desenvolupat per l'empresa Loop | Loop
“Taüts vivents”, una proposta sostenible per tornar a la pols
Una empresa neerlandesa ha desenvolupat un sistema per reduir l'impacte ambiental dels enterraments i beneficiar la natura
Els dos germans van ser enterrats plegats i sembla que patien malalties cròniques greus | Megiddo Expedition
Troben les restes d’un home sotmès a cirurgia cerebral a l’Edat del Bronze
Sembla que era membre de la classe alta i se li havia practicat una trepanació
Reproducció artística de la tomba en el moment de l'enterrament | MOLA
Descobreixen la tomba d’una gran dama anglosaxona del segle VII
La riquesa dels ornaments trobats al sepulcre ha sorprès els arqueòlegs, que creuen que era una dona molt poderosa
El tresor ha estat descobert de manera totalment inesperada i és una raresa dins l'Alta Edat Mitjana neerlandesa | Fleur Schinning / Archeologie West-Friesland
Un historiador troba un tresor de fa 1.000 anys amb un detector de metalls
Lorenzo Ruijter va fer aquest descobriment inesperat al nord d'Holanda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa