Un equip d’arqueòlegs britànics ha descobert la tomba del que, creuen, devia ser una gran dama anglosaxona del segle VII. El sepulcre, trobat a Harpole (Northamptonshire, Anglaterra) ha sorprès els investigadors per la seva riquesa, especialment un collaret d’or, granats i altres pedres semiprecioses. Juntament amb la resta de troballes fan pensar que la dona enterrada devia ser molt poderosa en la societat anglosaxona de fa 1.300 anys.
A la tomba, a més del cos de la dona i el collaret, també s’hi han trobat altres objectes com ara una creu de plata relativament grossa, dos receptacles decorats d’origen franc i un plat de coure. Segons les anàlisis, apunta la cadena nord-americana CNN citant fonts del Museu Arqueològic de Londres, la dona devia morir entre els anys 630 i 670 i devia ser, pel que han pogut deduïr, una dona no només molt poderosa sinó també molt devota, qui sap si una líder del cristianisme primitiu de Gran Bretanya, una princesa o, fins i tot, una abadessa.

Un moment poc conegut de la història anglesa
Per la seva datació, de fet, aquest jaciment es considera una finestra única a un moment molt important de la història anglesa, quan les creences paganes convivien amb les cristianes i les dones podien ocupar posicions de poder en una esglèsia en procés d’estructuració. En aquest sentit, la tomba no és única, ja que s’han trobat una dotzena de tombes de dones semblants, però totes són excepcionals perquè abans del segle VII les tombes riques només eren d’homes i, després, l’enterrament amb objectes de valor va passar a ser considerat de mal gust.
Una tomba excepcional
El collaret, a més, és el més ostentós que s’ha trobat mai en una tomba així a Gran Bretanya, amb una trentena de penjolls i boles d’or, granats, vidre, pedres semiprecioses i fins i tot monedes romanes. Pel que fa a la creu, els raigs X han revelat que havia estat muntada en fusta i que, a més, té unes representacions molt poc habituals de cares humanes. A més d’això, els investigadors també han trobat matèria orgànica, restes de plomes i pell que, amb més estudis, podrien acabar de revelar com estava cobert el cos.

Alguns misteris per descobrir
Curiosament, de la dona en sí no en queda pràcticament res: fins i tot els ossos s’han descomposat gairebé del tot i només queden algunes restes d’esmalt de les dents. Han estat els objectes que l’acompanyaven el que han permès saber que la tomba era d’una dona. Ara, una de les incògnites que quedar per resoldre és què havien contingut els pots decorats que van er enterrats amb ella. L’anàlisi dels residus permetrà, ben aviat, saber a què corresponen.