MonPlaneta
Troben quatre espases de la Segona Revolta Jueva a una cova del mar Mort

L’Autoritat d’Antiguitats d’Israel (AAI) ha anunciat el descobriment de quatre espases de l’època de la Segona Revolta Jueva a l’interior d’una cova del mar Mort. Tal com explica ‘Haaretz’, la troballa de les armes, de 1.900 anys d’antiguitat i d’origen romà, va ser casualitat: uns investigadors van entrar a la cova per a estudiar una antiga inscripció en hebreu i van topar amb les espases, que estan en molt bon estat de preservació i que es pensa que van ser robades i amagades allà pels rebels.

Seguint la pista del rei Salomó

La cova, amagada en una zona de penya-segats i força aïllada, conté una estalactita amb les restes d’una inscripció que data de l’època del Primer Temple (990-931 a.C.), construït pel rei Salomó. Això és el que va atreure tres arqueòlegs que la van visitar per obtenir-ne imatges en diverses longituds d’ona i veure si hi podien trobar els fragments de text que falten, que podrien no ser visibles a ull nu.

La troballa es va fer en una cova a un penya-segat amb vistes al mar Mort | Autoritat d'Antiguitats d'Israel
La troballa es va fer en una cova a un penya-segat amb vistes al mar Mort | Autoritat d’Antiguitats d’Israel

Una llança i quatre espases de la Segona Revolta Jueva

Va ser així com, mentre examinaven l’estalactita, que un dels investigadors va veure un pílum, una llança romana, i a prop, amagades en esquerdes, tot de peces de fusta treballada que eren ni més ni menys que les beines de les espases. El fet que s’intentessin ocultar és, precisament, el que va pensar que devien ser robades de soldats romans o bé obtingudes com a botí després d’una batalla i que es van amagar perquè els rebels jueus les poguessin tornar a fer servir.

Durant els primers segles després de Crist, els jueus van protagonitzar diverses revoltes contra l’Imperi Romà, i els investigadors creuen que, en aquest cas, les armes van ser guardades per fer-les servir a la Segona Revolta Jueva, també coneguda com a Revolta de Bar Kokhebà, que va tenir lloc entre els anys 132 i 135. N’és un indici, per exemple, una moneda de l’època que va ser trobada a prop de l’entrada de la cova.

Sigui com sigui, i com el pílum, les quatre espases es troben en un estat de preservació excepcional. Tres d’elles són del tipus ‘spatha’, amb una fulla que rondava els 60 centímetres de llargada; i la quarta és més curta, d’uns 45 centímetres de llargada. Totes, però, eren del tipus que feien servir els soldats romans de l’època.

Els arqueòlegs continuen treballant per recuperar el màxim d'objectes i restes possibles de les coves | Autoritat d'Antiguitats d'Israel
Els arqueòlegs continuen treballant per recuperar el màxim d’objectes i restes possibles de les coves | Autoritat d’Antiguitats d’Israel

Unes coves emprades durant milers d’anys i que es volen examinar a fons

L’ús de la cova, però, no es remunta només a la Segona Revolta Jueva i ni tan sols a l’època del Temple de Salomó sinó que les excavacions fetes després de la troballa de les espases van permetre descobrir alguns objectes de l’Edat del Coure que es calcula que tenen uns 6.000 anys d’antiguitat.

La regió, a més, és plena de coves semblants que contenen o poden contenir restes arqueològiques d’un valor enorme, preservades perfectament gràcies al clima del desert durant milers i milers d’anys. És per això que, per evitar saqueigs, l’AAI està mirant d’examinar-les totes, entrant a centenars d’elles i fent dotzenes d’excavacions durant els darrers anys. Malauradament, a moltes d’elles s’hi van trobar indicis que els arqueòlegs havien fet tard.

Més notícies
El vàter de 2.700 anys d'antiguitat trobat a Jerusalem | IAA

Descobert un vàter de luxe de fa 2.700 anys a Jerusalem

És de finals del Regne de Judà, abans de la invasió dels assiris
Reconstrucció artística de la muralla marítima trobada a Israel

Un mur de 7.000 anys, l’estructura més antiga que volia aturar la pujada del nivell del mar

Trobada a Israel, pot ajudar conèixer com, fa milers d'anys, els humans ja combatien un problema que avui ens afecta més que mai
L'antiga megalòpoli descoberta a Israel

Descobreixen les restes d’una ciutat immensa de fa 5.000 anys a Israel

El jaciment, entre Tel Aviv i Haifa, ocupa una superfície d'aproximadament 65 hectàrees i conté una població anterior de 7.000 anys d'antiguitat
Reconstrucció artística de l'exemple més antic de menjar cuinat que s'ha trobat fins ara | Universitat de Tel Aviv

Descobreixen el menjar cuinat més antic que s’ha trobat mai

Té uns 780.000 anys i ha estat identificat en un jaciment a Israel

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa