MonPlaneta
Descobreixen el menjar cuinat més antic que s’ha trobat mai
  • CA

Un equip liderat per la Universitat de Tel Aviv, a Israel, ha descobert la mostra de menjar cuinat més antiga que s’ha trobat mai. Tal com expliquen en un article a la revista ‘Nature Ecology and Evolution’, aquestes restes tenen uns 780.000 anys i mostren els nostres avantpassats, probablement els Homo erectus, ja havien començat a cuinar el peix abans de menjar-se’l.

Peix fresc capturat a mà

Segons mostren restes de dents de peix trobades al costat de la vall Hula, on abans hi havia un llac, els habitants de fa gairebé 800.000 anys s’alimentaven d’una espècie de peix d’aigua dolça molt grossa actualment extingida, anomenada Luciobarbus longicep i que podia créixer fins als dos metres de llargada. Una pesca que, sembla, duien a terme a mà gràcies a la poca profunditat de les aigües.

Els habitants d'aquest antic llac capturaven peixos força grossos per cuinar-los després | Universitat de Tel Aviv
Els habitants d’aquest antic llac capturaven peixos força grossos per cuinar-los després | Universitat de Tel Aviv

Tot i que no s’ha trobat restes humanes al jaciment, les eines de pedra trobades són prou semblants a les d’Homo erectus trobades a altres indrets com per establir que hi ha una probabilitat molt alta que els responsables de cuinar el menjar fossin d’aquesta espècie prehumana. Un descobriment molt important i que mostra que, ja a principis de l’Edat de Pedra, es feia servir el foc de manera controlada i, a més, per cuinar els aliments.

Un moment importantíssim de l’evolució humana

El pas de menjar aliments crus a cuinar-los va ser un dels moments més importants de la història de l’evolució humana i, segons sembla, va començar molt abans del que es pensava fins ara. Fins ara, les proves més antigues de menjar cuinat provenien dels neandertals i els humans moderns, de què s’han trobat restes de fa uns 170.000 anys a l’actual Sud-àfrica.

Reproducció artística d'humans primitius | Domini Públic
Cuinar els aliments va suposar un salt crucial en l’evolució humana | Domini Públic

Aquest canvi va permetre que els nostres avantpassats invertissin menys energia en buscar i digerir menjar fresc i cru, permetent que tinguessin més temps per desenvolupar sistemes socials i de comportament nous. A més, cuinar els aliments mata bacteris i augmenta el seu valor nutritiu, donant-los una font de menjar fiable.

Proves concloents de cocció premeditada

Per estar segurs que aquells habitants de la vora del llac van cuinar el peix i no només en van llençar les restes al foc, els investigadors van examinar canvis en els cristalls de l’esmalt de les dents, que varien segons la temperatura. Així és com van concloure que es van coure a entre 200 i 500 graus, molt menys del que haurien observat si les espines i les dents haguessin estat llençades directament a les flames. A més, per la composició química del mateix esmalt, també van poder veure que havien estat cuinats en estacions diferents de l’any, indicant que era un aliment habitual.

Més notícies
Vista general de l'excavació a Loteshwar, a l'Índia, un dels indrets d'on s'han extret mostres de ceràmica | UPF
Les restes de ceràmica permeten saber com cuinava una civilització antiga
Un estudi amb participació catalana identifica rastres de menjar en recipients d'entre 4.000 i 5.300 anys
El sector nord de la ciutat grega d'Empúries, on s'aprecien l'esperó rocallós i tot el penya-segat de l'antiga façana litoral | MAC-Empúries
Troben per primer cop una cuina grega a Empúries
Els arqueòlegs també han aconseguit mostrar el penya-segat on hi havia la ciutat i l'esperó de roca que protegia el primer port
La cocció de les hamburgueses, objecte d'estudi | Pxhere
La ciència calcula la manera més ràpida de cuinar una hamburguesa
La clau és al número de vegades que es gira mentre es cou
Aquesta galeta és un dels primers aliments que s'han cuinat mai a l'espai
Unes galetes de xocolata, el primer menjar cuinat a l’espai
Els astronautes de l'Estació Espacial Internacional les van preparar en un experiment que no s'havia fet mai fins ara

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa