MonPlaneta
Un mur de 7.000 anys, l’estructura més antiga que volia aturar la pujada del nivell del mar
  • CA

Els habitants de la costa mediterrània de l’Israel actual durant el Neolític ja lluitaven contra la pujada del nivell del mar. Així ho explica un equip internacional d’investigadors que, en un article a la revista ‘PLOS ONE’, detalla el descobrument d’una muralla pensada per protegir un assentament de les aigües del Mediterrani, en l’exemple més antic que s’ha trobat mai d’uns esforços que s’han repetit durant milers d’anys. Amb una antiguitat de més de 7.000 anys, el mur es trobava a més d’un quilòmetre de la població i, amb una longitud de més de cent metres, va aturar el mar durant un temps, abans que el poble fos, finalment, abandonat i inundat.

Després de la fi de la darrera època glacial, els humans del Neolític que vivien a les costes del Mediterrani van patir una pujada del nivell del mar d’aproximadament 4-7mm anuals cosa que, tenint en compte l’esperança de vida de l’època, volia dir que una persona podia veure com les aigües pujaven entre 12 i 21 centímetres entre el seu naixement i la seva mort. En un segle, el nivell del mar podia pujar fins a 70 centímetres. En aquestes condicions, el poder destructiu de les tempestes als pobles costaners devia augmentar ràpidament i la població se’n va poder adonar, arribant a la conclusió que calia una resposta, la construcció d’un mur, per salvar-los.

El poble en qüestió, en el moment de la seva fundació, era uns tres metres per sobre del nivell del mar, però el canvi del clima i el desgel van fer pujar les aigües ràpidament, posant en perill la seva existència. A diferència d’altres poblacions, aquells humans de fa 7.000 anys van construir una muralla, tot i que no va ser suficient per mantenir el mar lluny de les seves cases a llarg termini. En comparació amb l’actualitat, el nivell del mar pujava més del doble de ràpid, tot i que en aquest cas els responsables en som els mateixos humans. Aquella construcció antiga, doncs, resulta molt útil a l’hora de veure a quins reptes es van enfrontar els nostres avantpassats i si els seus fracassos ens poden ajudar a prendre decisions en un context que, de moment, és menys greu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa