MonPlaneta
Troben proves de l’elaboració de formatge i iogurt a finals del Neolític

El treball conjunt d’investigadors de les universitats de Cambridge i York (Anglaterra) i de Torun i Cracòvia (Polònia) ha permès trobat proves de l’elaboració de formatge i iogurt, entre d’altres productes, ja a finals del Neolític. Tal com expliquen en un article publicat a ‘Royal Society Open Science’, els habitants de la Polònia d’entre el 7.000 i el 4.500 abans de Crist feien servir la llet de vaques, cabres i ovelles, entre d’altres, per obtenir-ne derivats lactis.

La intolerància a la lactosa, l’origen del formatge i el iogurt

La raó d’aquest procés té molts ressons en el món d’avui. Segons afirmen els autors d’aquest treball, aquells primers productors de lactis sotmetien la llet a aquests processos per reduir la quantitat de lactosa. Tal com recorda un altre estudi recent, la intolerància a la lactosa afectava pràcticament tota la població del món fins a finals de l’Edat del Bronze. No va ser fins aleshores que una mutació genètica va permetre als humans adults produir lactasa, l’enzim que trenca la lactosa. Una mutació que, a més, és molt més present entre la població europea que en cap altre lloc del món.

A l'interior d'aquests recipients s'han trobat restes de l'elaboració de productes lactis a finals del Neolític | Universitat de York
A l’interior d’aquests recipients s’han trobat restes de l’elaboració de productes lactis a finals del Neolític | Universitat de York

Proves clares de l’ús de llet de diversos animals

Els investigadors van estudiar l’elaboració de lactis a finals del Neolític identificant residus amb un alt contingut en mató en envasos de ceràmica, i és així com van detectat l’ús de la llet de diversos animals. Un descobriment que contribueix molt a millorar la comprensió de l’ús de la llet entre alguns dels primers ramaders d’Europa Central. Així, si fins ara se sabia que els lactis ja eren presents a moltes parts d’Europa en aquella època, ara finalment es tenen proves clares d’una producció variada pel que fa a l’origen de la llet.

Un mètode d’anàlisi que permet aprendre molt

El mètode emprat per fer aquest descobriment, a més, també és nou, ja que per primer cop a Europa s’han comparat les dades proteòmiques i analitzat la propoció de proteïnes de les restes de mató per trobat proves directes de l’elaboració de lactis. Els resultats permeten, clarament, distingir els residus corresponents al formatge i al iogurt dels que hauria deixat la llet sencera.

Gràcies a aquest tipus d’anàlisis, doncs, es podria ampliar molt la manera com entenem quin ús donaven als recipients de ceràmica els humans de fa milers d’anys, mostrant quines tècniques feien servir per segellar-los, per exemple, però també quins aliments es produïen al seu interior.

Més notícies
Llet de vaca
La llet de vaca, en principi, no és perillosa
La ciència no acompanya el mite que diu que l’home és l’únic animal que consumeix llet de vaca quan es deslleta
Formatge blau | Pxfuel
Fa 2.700 anys, a Àustria, ja bevien cervesa i menjaven formatge blau
Ho demostra la presència de dos fongs implicats en la fermentació a restes de femta antiga
El Parmiggiano Reggiano és un dels productes per excel·lència del nord d'Itàlia, un formatge excepcional | Wikimedia Commons
Els productors de parmesà, en “crisi extrema” a causa del canvi climàtic
Un hivern i una primavera seques han deixat el riu Po amb molt poca aigua
Al fons d'aquest llac s'hi han trobat restes de ceràmica que ens han permès saber com menjaven els humans de fa 6.000 anys | Nature Communications
L’esmorzar dels escocesos de fa 6.000 anys no era gaire diferent del d’ara
La recerca sobre l'alimentació del passat pot ajudar-nos a conèixer millor el present

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa