MonPlaneta
Els productors de parmesà, en “crisi extrema” a causa del canvi climàtic
  • CA

Al nord d’Itàlia, els productors de formatge parmesà estan vivint una “crisi extrema” causada pels efectes del canvi climàtic, segons informa la cadena nord-americana CNN. A causa d’un hivern i una primavera secs, el riu Po duu molt poca aigua, posant en perill el sector primari d’una regió que, a més del famós formatge, produeix el 30% dels aliments del país.

Un riu que ha marcat la història italiana

El Po té un recorregut de 650 quilòmetres des dels Alps fins la seva desembocadura al mar Adriàtic, al nord-est d’Itàlia. Al llarg dels segles ha estat un element essencial de la geografia i la història del país. Abans que es construissin els ponts que el creuen, les seves aigües profundes fins i tot separaven civilitzacions, dificultant que s’ataquessin les unes a les altres, i les seves ribes han estat el bressol de ciutats i indústries senceres, que l’aprofitaven com a via de transport i per irrigar els camps.

Durant els darrers segles, a aquests usos s’hi han sumat d’altres, com la generació d’energia hidroelèctrica i el processament de les seves aigües, normalment enfangades, per convertir-les en aigua corrent per a la població. Tot plegat, però, està canviant ràpidament a causa dels efectes del canvi climàtic, i totes aquestes indústries, de la generació d’electricitat al conreu d’aliments, estan en perill.

El riu Po al seu pas per Piacenza amb un cabal normal | Agència Espacial Europea
El riu Po al seu pas per Piacenza amb un cabal normal | Agència Espacial Europea

Una situació “crítica”

El riu Po és alimentat pel desglaç dels Alps i per les grans pluges que tradicionalment queien al llarg del seu curs durant la primavera, fins el punt que, sovint, s’havia desbordat i havia provocat inundacions catastròfiques. Actualment, però, el nord d’Itàlia viu la pitjor sequera en més de 70 anys, amb molt poca aportació d’aigua dels Alps i unes pluges primaverals molt escasses. Segons l’Agència Espacial Europea, el riu s’ha “encongit significativament” en els darrers dos anys, i està arribant a rècords negatius de cabal.

La situació és tan greu que, durant els darrers 20 quilòmetres de curs, el riu duu tan poca aigua que el mar s’hi està introduint, convertint la seva aigua en salada i, per tant, inútil per al reg. Unes circumstàncies que Massimiliano Fazzini, cap del Departament de Riscos Climàtics de la Societat Italiana de Geologia Ambiental, justifiquen que se sigui “alarmista” a l’hora d’explicar-la. “És crítica i només pot anar a pitjor”, afegeix.

El riu Po al seu pas per Piacenza, actualment | Agència Espacial Europea
El riu Po al seu pas per Piacenza, actualment | Agència Espacial Europea

El parmesà, en perill

En el cas de la producció de parmesà, un dels formatges més coneguts d’Itàlia, la manca d’aigua dóna problemes greus per donar menjar i beure a les vaques que produeixen la llet amb què s’elabora. Si passen massa calor o bé tenen set, la llet és de menor qualitat, i això pot fer que no compleixi els estàndards marcats per elaborar un autèntic Parmigiano Reggiano. Pel que fa al menjar, normalment s’obtenia dels camps propers, que també pateixen els efectes de la sequera.

Al Consorci del Parmigiano Reggiano, la llet de més d’una vintena de grangers es barreja per elaborar els famosos formatges parmesans i, si no hi ha llet ni aigua, no se’n pot fer. A dia d’avui, el consorci té una estació de bombeig que alimenta un laberint de canals per a camps de conreu i plantes de processament i, en la situació en què es troba el riu, no només ha hagut de fer retirar la sorra perquè les canalitzacions no s’obstrueixin sinó que, a més, ha hagut d’allargar la canonada d’on s’obté l’aigua per adaptar-se a un nivell cada cop més baix.

L'alimentació de les vaques és essencial per obtenir un parmesà de qualitat | Mafood.it
L’alimentació de les vaques és essencial per obtenir un parmesà de qualitat | Mafood.it

Un problema generalitzat

Si bé de moment els 150.000 clients del consorci encara reben aigua, no saben durant quant de temps durarà. Les temperatures altes, la poca neu dels Alps i la falta de pluges ha creat una “tempesta perfecta” que els ha deixat en una “crisi extrema”, en paraules d’Andrea Giorgi, responsable de l’estació de bombeig.

La sequera a la vall del Po, és clar, no només afecta els productors d’aliments sinó també la població general. A la ciutat de Milà, de fet, totes les fonts ornamentals han estat aturades i s’ha prohibit tant regar els jardins com netejar els vehicles privats. A altres pobles, com Castenaso, a prop de Bolonya, els barbers i perruquers tenen prohibit rentar dues vegades el cap dels seus clients.

Les pluges a la regió mediterrània s’estan reduint i concentrant cada cop més, dificultant l’agricultura

La Mediterrània, molt afectada pel canvi climàtic

Tot plegat és un exemple més de com la Mediterrània està patint especialment els efectes del canvi climàtic, amb onades de calor cada cop més habituals i intenses i menys pluges, especialment a l’estiu. Alguns estudis afirmen que les temperatures de la regió seran entre un 20% i un 50% superiors a la mitjana mundial i que les sequeres empitjoraran fins i tot si es redueixen les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Si no es redueixen, però, les sequeres i els incendis forestals podrien comprometre, fins i tot, la viabilitat de l’agricultura en algunes zones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa