MonPlaneta
Troben noves pistes d’on, quan i com vam domesticar els pollastres
  • CA

Dues investigacions publicades recentment a les revistes ‘Antiquity’ i ‘PNAS’ podrien transformar la nostra compensió d’on, quan i com els humans vam domesticar els pollastres, com es van escampar des d’Àsia cap a l’oest i com han estat percebuts per les societats del món durant els darrers 3.500 anys. Així, sembla que primer se’ls tenia com a animals exòtics i van fer falta segles, i una associació amb el conreu de l’arròs, perquè esdevinguessin una font d’aliment.

El gall bankiva del sud-est asiàtic és l'avantpassat silvestre dels galls domèstics | Wikimedia Commons
El gall bankiva del sud-est asiàtic és l’avantpassat silvestre dels galls domèstics | Wikimedia Commons

Els científics estaven equivocats

Els estudis anteriors indicaven que els pollastres van ser domesticats fa uns 10.000 anys a la Xina, el sud-est asiàtic o l’Índia, i que fa més de 7.000 anys ja havien arribat a Europa. Els nous descobriments, però, mostren que això no és cert, i que el que va impulsar la domesticació dels pollastres va ser l’arribada del conreu d’arròs en superfície al sud-est asiàtic, on viu el gall bankiva, l’avantpassat silvestre dels galls domèstics. Aquelles granges van atreure aquests ocells, iniciant una relació amb els humans.

La domesticació ja estava en marxa, doncs, fa uns 1.500 anys, i sembla que els pollastres van ser transportats a través d’Àsia i després del Mediterrani, gràcies als mercaders grecs, etruscos i fenicis. En aquell moment, però, els pollastres eren venerats i no se’ls considerava un aliment. De fet, molts dels pollastres més antics trobts al continent havien estat enterrats sols o amb gent i habitualment sencers. No va ser fins l’època imperial romana que els pollastres i els ous es van popularitzar com a aliments.

Recreació de soldats romans d'època imperial | Wikimedia Commons
La Roma imperial va ser la responsable de la popularització dels pollastres i els ous com a aliment | Wikimedia Commons

Una anàlisi exhaustiva de restes arqueològiques

Tot plegat s’ha descobert gràcies a uns investigadors que han tornat a analitzar restes de pollastres de més de 600 jaciments a 89 països, examinant els esquelets, el lloc d’enterrament i el coneixement sobre les societats i cultures del moment. De totes elles, les restes més antigues d’un pollastre domèstic corresponen a un jaciment del centre de Tailàndia datat entre el 1.250 i el 1.650 abans de Crist. Pel que fa a l’oest d’Europa i el nord-oest d’Àfrica, la datació per radiocarboni indica que aquests animals no van arribar al Mediterrani fins al voltant del 800 a.C. i que, pel que fa al nord d’Europa, encara van trigar uns 1.000 anys més.

Aquests descobriments resulten molt curiosos tenint en compte que, a dia d’avui, menjar pollastre és tan habitual que sembla que n’haguem menjat sempre, i resulta especialment interessant el fet que haguessin estat venerats durant segles. Així doncs, sembla que tant el públic general com els científics estaven equivocats i, a més, s’ha pogut establir no només on i quan va començar la domesticació sinó que, a més, s’ha pogut establir una hipòtesi sobre els motius que van posar en marxa aquest procés.

Més notícies
La raça d'un gos no té res a veure amb la seva personalitat, o ben poc | Pixabay
La raça dels gossos influeix molt poc en el seu caràcter
Un nou estudi conclou que aquest factor només explica un 9% de la variabilitat del comportament
El Panell de Guerra de l'Estendard d'Ur, trobat al sud de Bagdad (2.500a.C) | Domini Públic
Descobert l’espècie híbrida creada per humans més antiga que es coneix
Aquest cavall de guerra de l'antiga Mesopotàmia era el resultat de creuar dos equins diferents
Un dels camells gegants trobats a Aràbia Saudita | Journal of Archaeological Science
Descobertes les estàtues gegants d’animals més antigues del món
Trobades a Aràbia Saudita, les escultures representen camells i poden tenir fins a 8.000 anys
La síndria va ser domesticada fa molts de segles i ara se n'ha descobert l'avantpassat silvestre | Wikimedia Commons
Descobreixen l’origen de les síndries
L'anàlisi de l'ADN de centenars de varietats ha determinat que provenen del nord-est d'Àfrica i coincideix amb la identificació de pintures funeràries egípcies de més de 4.000 anys on apareixen persones menjant-ne

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa