MonPlaneta
Descobert l’espècie híbrida creada per humans més antiga que es coneix

Els antics mesopotamis van crear, fa 4.500 anys, l’espècie híbrida més antiga que es coneix, un cavall de guerra anomenat kunga. Aquest animal, resultat de creuar dues espècies quines diferents, ha estat redescobert gràcies a un estudi publicat a la revista ‘Science Advances’ gràcies al seqüenciament de l’ADN d’un exemplar trobat a Umm el-Marra, un jaciment funerari del nord de Síria.

Alguns textos i mostres d’art pictòric de la civilització sumèria de l’Edat del Bronze mostren un poderós cavall de guerra que estirava carretons cap a la batalla i també els carruatges dels reis. Fins ara, però, no s’havia sabut quin animal era exactament, i se sap que els cavalls domesticats no van arribar a les valls fèrtils de l’Orient Mitjà fins fa 4.000 anys.

Esquelets d'equins en un jaciment a Síria | Johns Hopkins University
Esquelets d’equins en un jaciment a Síria | Johns Hopkins University

Tot i això, el que sí que s’havien trobat eren esquelets molt ben conservats d’equins en enterraments sumptuosos de l’època, cosa que indicava la seva importància social. L’anàlisi d’aquests ossos, a més, indicaven que havien estat ben alimentats i que havien dut brides. Tot i això, els esquelets dels equins són molt semblants entre ells, dificultant saber si aquestes restes eren d’ases, mules, cavalls o algun altre animal.

No ha estat fins ara que, gràcies a les anàlisis d’ADN, s’ha pogut saber què eren exactament els kungues, com els antics sumeris anomenaven aquests cavalls de guerra. Pel que sembla, eren un híbrid d’un ruc, que se sap que en aquella època ja havia esta domesticat, i un ase salvatge sirià, una espècie que es va extingir a principis del segle XX.

El Gran Zigurat d'Ur
El Gran Zigurat d’Ur

Així, aquest animal es converteix en la mostra més antiga d’hibridació entre races que s’ha descobert mai, i dóna informació addicional sobre el seu valor. Al cap i a la fi, la majoria d’híbrids són estèrils i, per tant, els sumeris dedicaven uns esforços considerables a criar-los i entrenar-los per haver de tornar a començar el procés quan morien.

La raó per la que es va crear aquest animal era evidentment bèl·lica. Tot i que els rucs estaven domesticats i servien de bèsties de tir, en un context de guerra fugirien en comptes de deixar-se dominar pels seus amos. Així doncs, els sumeris, un poble guerrer, necessitaven una alternativa.

Panell trobat al jaciment de Nínive de dos sumeris caçant un ase salvatge (640 a.C.) | British Museum
Panell trobat al jaciment de Nínive de dos sumeris caçant un ase salvatge (640 a.C.) | British Museum

Probablement el primer kunga va néixer de manera casual i, en criar-lo, es van adonar que era més fort i fàcil d’entrenar que els seus pares, i van decidir forçar el naixement de nous animals com aquest. El procés, però, no devia ser fàcil, ja que els ases salvatges sirians eren animals agressius i ràpids, de manera que van invertir un temps i una energia força grans. Això, és clar, devia ser a causa dels bons resultats que va donar aquell primer animal.

Amb els segles, però, la importància els kungues va anar decaient: aproximadament el 2.000 abans de Crist, les mules, per un costat, i els cavalls, per l’altre, els havien substituït, acabant amb la curta història del primer híbrid de la història.

Més notícies
L'armadura assíria trobada a la Xina | Universitat de Zuric

Un guerrer enterrat a la Xina fa 2.700 anys duia una armadura assíria

Una transferència de tecnologia militar insòlita i que pot donar molta informació als científics
:  - Mobile
Els murs de Nínive, a l'Iraq, en una fotografia dels anys noranta

Una gran sequera, causa probable de la caiguda de l’Imperi Assiri

Amb el centre al nord de l'Iraq i una extensió que el feia el reialme més gran del seu temps, l'Imperi Neoassiri va caure a finals del segle VII A.C per raons que, fins ara, es desconeixien
:  - Mobile
El vàter de 2.700 anys d'antiguitat trobat a Jerusalem | IAA

Descobert un vàter de luxe de fa 2.700 anys a Jerusalem

És de finals del Regne de Judà, abans de la invasió dels assiris
:  - Mobile
El palau que ha estat descobert a la riba del riu Tigris, al Kurdistan iraquià

La sequera deixa al descobert un palau de fa 3.400 anys al Kurdistan iraquià

La baixada del nivell de les aigües a la presa de Mosul ha permès descobrir un jaciment de l'Imperi Mitanni, un dels més desconeguts de l'antiga Mesopotàmia
:  - Mobile

Descobreixen on i quan es van domesticar cavalls per primera vegada

Fins ara no era clar l'origen geogràfic i temporal d'aquest fet clau per a la història de la humanitat
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa