Uns cabells de fa 3.000 anys descoberts a Menorca han permès identificar la prova més antiga de consum de drogues al·lucinògenes a Europa. Segons un article publicat a la revista ‘Scientific Reports’ i fruit d’un estudi amb una gran participació d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’anàlisi d’aquests cabells ha demostrat que contenen restes de diverses substàncies que alteren la ment i els sentits i que podrien haver estat emprats en rituals, ja fossin amb finalitats curatives o espirituals.
Una cova amb més de 200 tombes
La cova d’es Càrritx, al municipi de Ciutadella, té restes de presència humana de fa entre 3.600 i 2.800 anys, incloent més de 200 tombes concentrades en una cambra de l’entrada. A més, en una altra estança, també hi van trobar un pou amb tot d’objectes, entre els quals hi havia sis petites capses amb flocs de cabells humans. Ha estat l’anàlisi d’aquests cabells, precisament, la que ha permès detectar la presència de tres substàncies psicoactives d’origen vegetal que, probablement, havien estat ingerides i absorbides pels cabells durant pràcticament un any.

Atropina, efedrina i burundanga
Dues d’aquestes substàncies, l’atropina i l’escopolamina, provenen de les solanàcies i produeixen desorientació, al·lucinacions i sensacions físiques alterades. L’escopolamina, de fet, és coneguda a Amèrica del Sud amb el nom molt més popular de burundanga. Pel que va a la tercera substància, l’efedrina, dóna energia i incrementa l’estat d’alerta.
Per bé que aquestes substàncies poden ser molt tòxiques, sembla clar que hi havia algú, un mag, sacerdot i xaman, que sabia quina era la manera correcta de processar i consumir les plantes per obtenir els efectes desitjats. De fet, la cova d’es Càrritx és un gran jaciment pel que fa a les mostres i indicis de les pràctiques religioses i culturals dels habitants de la Menorca de fa 3.000 anys i, pel que fa a aquest estudi en concret, suposa una prova més de l’antiguíssima relació de la humanitat amb les drogues, de què s’han trobat exemples molt diversos arreu del món.