MonPlaneta
Troben amulets de fertilitat d’època romana en unes termes italianes
  • CA

Un equip d’arqueòlegs ha trobat amulets de fertilitat d’època romana a les termes italianes de San Casciano dei Bagni, a la Toscana. Entre els objectes trobats, a més de monedes, hi ha orelles, panxes d’embarassada i penis, segons informa la cadena nord-americana CNN.

Una vila termal des de fa més de 2.000 anys

El poble és un dels principals atractius turístics d’Itàlia per les seves aigües termals, i ho ha estat des de fa més de 2.000 anys. De fet, els banys tenen el seu origen en l’època etrusca, abans de la conquesta romana, que els van construir al segle IV abans de Crist. Els etruscos van desenvolupar aquest sistema d’aigues riques en minerals i les seves quaranta fonts, sis de les quals estan connectades al santuari termal.

A les antigues termes s'hi han trobat 3.000 monedes romanes pràcticament noves | SABAP-SI
A les antigues termes s’hi han trobat 3.000 monedes romanes pràcticament noves | SABAP-SI

És aquí on els arqueòlegs van trobar tots els objectes i relíquies, que mostren la connexió d’aquelles civilitzacions antigues amb l’aigua termal com a element sagrat. Alguns dels objectes es creu que eren ofrenes als déus, com és el cas dels amulets de fertilitat amb forma de penis, de panxa d’embarassada, de pits… A més, també s’han trobat 3.000 monedes antigues, 700 de les quals eren noves i estan en perfecte estat de conservació. Segons els experts són del segle II, quan l’emperador Marc Aureli feia que es llancessin als déus perquè protegissin la seva salut i la dels romans que viatjaven al poble per ser tractats amb les aigües.

Un jaciment únic a la Mediterrània

Aquest jaciment, doncs, és únic en tot el Mediterrani pel seu estat de conservació i perquè és una prova que les termes eren instal·lacions que es consideraven curatives gràcies a la protecció dels déus. De fet, els habitants de San Casciano han anomenat la zona una “muntanya sagrada” durant segles.

El 2019, els arqueòlegs van descobrir que hi havia estructures construïdes entre les fonts termals, i poc més tard van trobar columnes antigues, les primeres restes del que és un sistema molt més gran. Segons sembla, les termes funcionaven com un hospital on els visitants anaven a curar-se de dolors ossis i problemes respiratoris i, quan milloraven, feien ofrenes als déus, llençant-les a les piscines. A més dels amulets i les monedes, també s’han trobat branques d’arbre, pinyes i fins i tot fruites, que han estat recuperats en molt bon estat.

Entre les ofrenes també hi havia, entre d'altres, aquestes orelles | SABAP-SI
Entre les ofrenes també hi havia, entre d’altres, aquestes orelles | SABAP-SI

Grans descobriments sobre la vida de l’època

Entre les ofrenes trobades n’hi ha moltes de fang però també se n’ha trobat una de bronze, que en el seu moment devia ser molt cara i mostra la importància que tenien les termes per a les cultures antigues que habitaven Itàlia. Gràcies a aquestes troballes, de fet, es podrà conèixer molt millor com eren la societat, la cultura i la religió de l’època i la seva relació amb les aigües termals.

Fins ara, les excavacions han revelat una piscina etrusca d’onze metres de llarg i cinc de profunditat; i cinc piscines romanes més on les aigües encara circulen al cap de 2.000 anys. A més, hi ha restes de fonts i estàtues i també altars de pedra al déu romà de la medicina, Apol·lo; la deesa egípcia de la fertilitat, Isis; i la deessa romana dels primogènits, Fortuna Primigenia.

De fet, la relació de les termes amb la fertilitat i el naixement, que ja existia fa vint segles, va continuar durant moltíssim temps. Fa mig segle, les dones del poble que tenien problemes per tenir fills encara s’hi banyaven esperant obtenir-ne beneficis.

Més notícies
El mapeig per làser ha permès descobrir més d'un centenar de restes de les tribus del nord de Gran Bretanya desconegudes fins ara | Antiquity
Troben 134 poblats d’època romana al nord del Mur d’Adrià
Corresponen als nadius que van combatre l'avenç de les legions imperials
Pocahontas salvant la vida a John Smith en una il·lustració del segle XX | Domini Públic
El canvi climàtic amenaça l’assentament anglès més antic d’Amèrica
El poble on van viure John Smith i Pocahontas ha estat posat en una llista d'indrets amenaçats i podria desaparèixer
El mapeig per làser ha revelat l'existència d'una gran civilització sota la selva amazònica | DAI
Descobreixen les restes d’una civilització antiga a l’Amazones
Amagades a la part boliviana de la selva, podrien revolucionar el que sabem de la zona abans de la conquesta castellana
Aquesta petita pedra amb un penis dibuixat i un missatge ofensiu va ser gravada quan la majoria de l'illa de Gran Bretanya es trobava sota domini romà | Vindolanda Charitable Trust
Troben un dibuix d’un penis i un insult gravats en pedra per un soldat romà
La curiosa troballa s'ha fet a Vindolanda, un jaciment del nord d'Anglaterra, i té uns 1.700 anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa