MonPlaneta
Troben un dibuix d’un penis i un insult gravats en pedra per un soldat romà
  • CA

Les excavacions arqueològiques a Vindolanda, un jaciment al nord d’Anglaterra on hi ha les restes d’un antic fort de tropes auxiliars romanes, han resultat en una troballa inesperada i, com a mínim, curiosa: una petita pedra amb un penis i un missatge gravats per un soldat romà fa més de 1.700 anys i que anaven dirigits a algú anomenat Secundinus.

Un jaciment de gran importància

Vindolanda és una zona de gran valor arqueològic per a l’estudi de la Britània romana. Situat al sud del mur d’Adrià, que marcava el límit septentrional de l’Imperi, se’n coneix l’existència des del segle XVI, però les excavacions serioses no van començar fins als anys 30 del segle XX, després d’alguns intents anteriors. Des d’aleshores s’ha continuat investigant l’indret, on hi ha dipòsits molt profunds i que, gràcies a la manca d’oxigen, han conservat molt bé els objectes que contenien, entre els quals hi ha més de cent pintes i també tauletes amb textos escrits en fusta.

El jaciment de Vindolanda conté les restes d'un gran fort d'època romana | Vindolanda Charitable Trust
El jaciment de Vindolanda conté les restes d’un gran fort d’època romana | Vindolanda Charitable Trust

Documents excepcionals

Aquestes tauletes, justament, són entre els documents escrits més antics que s’han trobat mai al Regne Unit. La majoria són comunicacions oficials dels militars, per bé que també hi ha missatges dels soldats a les seves famílies, a partir dels quals s’ha pogut conèixer molt sobre com vivien els soldats del fort.

Així, per exemple, un oficial de cavalleria anomenat Masculus va escriure a un prefecte demanant més cervesa per a la guarnició. El document més important, però, és la tauleta 219, escrita aproximadament l’any 100 i que és la invitació de Claudia Severa, esposa del comandant d’un fort proper, a una tal Sulpicia Lepidina, convidant-la a la seva festa d’aniversari. Més enllà de l’anècdota concreta, suposa una de les mostres més antigues d’un text llatí escrit per una dona.

Un soldat emprenyat

Aquesta darrera troballa, tan sorprenent, és una petita pedra d’uns 40 x 15 centímetres. Al moment de ser descoberta, el primer que va cridar l’atenció era l’inconfusible dibuix d’un penis. Després, els experts van aconseguir desxifrar què hi havia escrit al costat: “Secundinus, el caganer”. El que ho fa tan especial no és només l’insult: tot i que a Vindolanda ja s’havien trobat 12 penis gravats, aquest sembla, pel text que l’acompanya, que tenia un significat diferent que el de símbol de fertilitat que li donaven habitualment els romans.

Així doncs, a través de més de 17 segles, el missatge d’un soldat enfadat, qui sap per quina raó, ha donat una sorpresa divertida als arqueòlegs que estudien un dels jaciments més interessants de tot el Regne Unit.

Més notícies
L'orinal de ceràmica en el moment de ser trobat | University of Cambridge
Trobat un orinal de l’època romana amb restes de paràsits intestinals
El descobriment d'ous al seu interior va confirmar l'ús que s'havia donat a aquell recipient de ceràmica
Els arqueòlegs del CASC durant les excavacions al vaixell romà Formigues II | ACN
Descobriment únic a les àmfores d’un vaixell romà enfonsat a l’Empordà
Les excavacions localitzen la popa d'una segona nau a les Formigues i documenten una pedrera de rodes de molí a El Perelló
L'aqüeducte romà de Samosata | Artaxata Project
Descobert a Armènia l’aqüeducte romà més oriental del món
Construït a principis del segle II, és una prova de l'intent fallit de Trajà d'expandir els límits de l'Imperi
Apareixen part dels fonaments del Fòrum romà de Tarraco i de l’aqüeducte del Francolí
La descoberta es fa durant una intervenció arqueològica en un local municipal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa