MonPlaneta
Troben 134 poblats d’època romana al nord del Mur d’Adrià
  • CA

Un equip de la Universitat d’Edimburg, a Escòcia, ha anunciat el descobriment de 134 jaciments arqueològics d’època romana al nord del Mur d’Adrià, que durant molts anys va ser la frontera entre l’Imperi Romà i els nadius pictes i britons que resistien més al nord. En un article publicat a la revista ‘Antiquity’, els investigadors miren d’explicar com la invasió romana va afectar la vida de les comunitats de la Gran Bretanya, que es trobaven en plena Edat del Ferro.

La frontera nord de l’Imperi

El Mur d’Adrià va començar a ser aixecat l’any 122 al nord d’Anglaterra com a marca del límit septentrional de l’Imperi. Vint anys després es va construir el Mur d’Antoní molt més al nord, a la línia que actualment separa les Terres Altes i les Terres Baixes d’Escòcia. Aquella frontera, però, va durar poc, i la que es va mantenir més temps va ser la del Mur d’Adrià.

Tot i que la història de la Gran Bretanya romana ha estat molt estudiada, la dels pobles del nord d’Anglaterra i d’Escòcia que van resistir el domini imperial és força menys coneguda. I no obstant això, la presència imperial del sud devia impactar enormement les seves vides, especialment durant els intents d’invasió.

El territori entre els dos murs romans és ple de restes dels pobles que hi van viure durant l'època de la invasió romana | Antiquity
El territori entre els dos murs romans és ple de restes dels pobles que hi van viure durant l’època de la invasió romana | Antiquity

Un projecte per recuperar la memòria de britons i pictes

És per això que aquest projecte de la Universitat d’Edimburg, anomenat “Més enllà dels Murs: Reavaluant l’Edat del Ferro i les Topades amb els Romans al Nord de Gran Bretanya” vol explorar l’àrea entre els dos murs d’aquí al 2024. La primera fase ha estat l’exploració d’una zona de 1.500km2 al sud-oest d’Escòcia, on les legions romanes van pressionar per conquerir terres més al nord.

Aquesta regió és el lloc on s’han trobat més fletxes romanes de tota l’illa, mostrant l’enorme violència que es va desplegar entre totes dues parts. No obstant això, no hi ha fonts escrites d’aquell període, i per tant l’únic indret d’on aprendre què va passar és la terra mateixa. En això ha estat molt útil el Lidar, el sistema de mapeig per làser que aixeca reproduccions en 3D del relleu.

Tot un nou camp per explorar

Gràcies a això s’han pogut descobrir aquest centenar llarg de poblats, que fins ara no s’havien detectat i que se sumen als que sí es coneixien per arribar a un total de 704. La majoria dels que s’han trobat ara són granges petites, cosa que ajuda a comprendre millor quin tipus de vida duien els habitants de la regió i, també, entendre quina relació hi havia amb els romans més enllà de les èpoques de conflicte o un cop conquerits, servint, per exemple, com a part de les línies de subministrament que alimentaven les legions.

La manera com estan distribuïts els jaciments, a més, sembla indicar un patró organitzatiu a l’hora de triar els llocs on fundar els assentaments. Ara que han estat localitzats, els investigadors es desplaçaran a alguns d’ells i els excavaran i analitzaran en detall per aprendre’n com més coses millor, tant de la vida dels britons i pictes com dels canvis que va causar l’arribada dels romans.

Més notícies
El creixement del conreu de cereals va anar acompanyat, com és el cas d'aquest fresc egipci, de l'aparició de la figura del recaptador d'impostos, és a dir, de l'Estat | Wikimedia Commons
Nova explicació per a l’aparició dels Estats i els impostos
Si fins ara s'atribuïa a l'agricultura, un equip d'investigadors assenyala específicament el conreu de cereals
Spot, el gos robot de Boston Dynamics que guardarà les ruïnes de Pompeia | Parc Arqueològic de Pompeia
Un gos robot vigilarà les ruïnes de Pompeia
Construït per Boston Dynamics, ajudarà a protegir les restes de l'erosió i del vandalisme
Les restes de la bassa i el complex de Mòtia, a Sicília, són molt importants per entendre millor la cultura fenícia | Universitat de Roma La Sapienza
Descobreixen una bassa que els fenicis feien servir per seguir els estels
Durant molt de temps es va pensar que era un moll en comptes d'un indret sagrat
L'orinal de ceràmica en el moment de ser trobat | University of Cambridge
Trobat un orinal de l’època romana amb restes de paràsits intestinals
El descobriment d'ous al seu interior va confirmar l'ús que s'havia donat a aquell recipient de ceràmica

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa