MonPlaneta
Descobreixen una bassa que els fenicis feien servir per seguir els estels
  • CA

El que durant molt de temps es va creure que era un moll de l’antiga civilització fenícia a l’illa de Sicília ha resultat ser ni més ni menys que una bassa que feien servir per seguir el moviment de les estrelles al cel. Segons els darrers descobriments, la bassa era plena d’aigua dolça i constituïa el centre d’un recinte sagrat, envoltat de temples.

Segons publica a la revista ‘Antiquity’ un equip d’arqueòlegs liderats per Lorenzo Nigro, de la Universitat de Roma La Sapienza, la bassa no havia estat mai connectada amb el mar i, per tant, es descarta la idea que pogués haver estat un “kothon”, un tipus de moll fortificat emprat per protegir els vaixells i que ha estat trobat a altres antigues ciutats fenícies o púniques com, fins i tot, la mateixa Cartago, a Tunis.

Esquema del jaciment fenici de Mòtia | Universitat de Roma La Sapienza
Esquema del jaciment fenici de Mòtia | Universitat de Roma La Sapienza

Un espai religiós

El jaciment que ens ocupa, el de l’antiga ciutat de Mòtia, va ser descobert al sud-oest de Sicília durant la dècada de 1920 i, avui, continua donant sorpreses als investigadors. L’article de Nigro i els seus companys afirma que, en el passat, la bassa estava separada del mar però l’alimentaven tres fonts d’aigua dolça, un fet que, en aquells temps, es podia considerar un bon auguri o una senyal de favor dels déus.

És per això, afirmen els arqueòlegs, que la bassa de Mòtia era una part important del que podria haver estat un dels complexos religiosos més grans de la Mediterrània i que vinculava els colons fenicis que hi havia per tots els indrets del mar amb la cultura i les creences tradicionals del seu país d’origen. La bassa, a més, també podria haver permès als fenicis seguir i estudiar el moviment de les estrelles i els planetes, un element essencial per a la navegació.

Justament, els fenicis van ser un dels pioners en l’ús de les estrelles per orientar-se en els viatges amb vaixell, cosa que va permetre poder allunyar-se de la costa i, per tant, escurçar els desplaçaments i arribar a noves terres. A més, però, també van tenir un paper important en la introducció de l’alfabet, el vidre i el tint porpra, relacionat amb la reialesa, per tota la Mediterrània.

La bassa del complex reflectia les estrelles i servia de calendari i per aprendre a navegar | Universitat de Roma La Sapienza

Una important colònia fenícia

Provinents de les costes de les actuals Síria, Líban i Israel/Palestina, els fenicis van fundar colònies per gran part de les costes d’aquest mar. En el cas de Mòtia, juntament amb altres colònies sicilianes, va ser fundada pels volts del segle IX abans de Crist.

Després d’haver crescut prou com per enfrontar-se a una altra ciutat d’origen fenici, la famosa Cartago, va ser atacada per aquesta i, al segle VI a.C., va haver de ser reconstruïda, moment en què, es creu, es va construir la bassa. Al seu costat, fa poc més de 10 anys s’hi va trobar un temple dedicat a Ba’al, un dels grans déus fenicis. Al centre de la bassa, de fet, hi havia hagut una estàtua de més de 3 metres d’alçada d’aquesta divinitat, de què s’han trobat els fonaments i el tronc.

El reflex de les estrelles a la bassa podia haver permés seguir els moviments dels estels, ajudant no només a la navegació sinó també a comptar el temps i a saber quan celebrar algunes festes religioses. La constel·lació d’Orió, per exemple, quedava alineada amb el temple, reflectida a l’aigua, exactament durant el solstici d’hivern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa