Un submarinista israelià, anomenat Shlomi Katzin, va descobrir fa ben poc una espasa al fons del mar que, segons l’Autoritat Israeliana d’Antiguitats, podria haver estat propietat d’un cavaller de la Primera Croada, fa aproximadament 900 anys. Katzin era passant un cap de setmana bussejant a la costa de davant del mont Carmel, al sud de la ciutat de Haifa, quan va trobar una sèrie d’objectes al llit marí. Entre ells hi havia àncores de pedra i de metall, fragments de ceràmica i, enmig de tot això, l’espasa.

Tot i els anys que duien sota la sorra, sembla que els corrents marins de tant en tant destapen aquest tipus d’objectes, i és per això segons l’Autoritat Israeliana d’Antiguitats, que Katzin va poder veure’ls i informar les autoritats. Per por que pugués ser robada o tornar a quedar enterrada sota la sorra, però, Katzin va treure l’espasa, que es troba plena d’incrustacions d’organismes marins, i va informar les autoritats per tal que se’n fessin càrrec i recuperessin, si ho consideraven oportú, els objectes que havia vist al seu voltant.

L'espasa en el moment de ser descoberta | Shlomi Katzin
L’espasa en el moment de ser descoberta | Shlomi Katzin

La zona on s’ha trobat l’espasa és plena de coves que, al llarg del temps, han servit per protegir naus de les tempestes i que són una oont de restes arqueològiques. En el cas de l’espasa, però, trobar una relíquia de les Croades en tan bon estat de conservació és extraordinàriament rar. Es creu que està feta de ferro, mesura una mica més d’un metre de llargada i el mànec uns 35 centímetres. Aquest descobriment, juntament amb els que hi havia a la mateixa zona, demostren que la regió havia servit perquè els vaixells hi fondegessin des de finals de l’Edat del Bronze, fa uns 4.000 anys, i que durant les Croades també es va emprar de la mateixa manera.

Un cop hagi estat netejada i restaurada, l’espasa serà exposada al públic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa